Aan de slag met het ontwerp van een nieuwe keuken

Sluit de huidige indeling van de keuken niet langer aan op je persoonlijke smaak? Overweeg in dat geval een nieuw keukenontwerp. Dit artikel helpt je op weg, door de laatste trends op een rijtje te zetten. Keukens worden tegenwoordig op een hele nieuwe wijze gebruikt. Het is niet langer uitsluitend een plek voor de bereiding van een lunch of diner. Kies bijvoorbeeld voor een l-keuken met een compacte bar, wat het mogelijk maakt om tijdens het koken bij te praten met je partner. Of wat te denken van een etentje met vrienden? In plaats van dat zij op de bank ploffen, nemen ze plaats aan de bar. Zo ben je vanaf het begin betrokken bij de gesprekken, in plaats van dat jij nog lang in de keuken staat. Het is voor veel mensen een grote ergernis!

Inspiratie voor het ontwerp van een nieuwe keuken vind je niet alleen in dit artikel. Kijk ook eens op de websites van aanbieders van keukens, badkamers en vloeren of bijvoorbeeld op persoonlijke blogs. De artikelen en foto’s die je er vindt geven een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt tegenwoordig. Welke kleuren en materialen worden vaak gecombineerd? Hoe past dit bij de huidige inrichting van je eet- of woonkamer? Enzovoorts.

Natuurlijke materialen en organische vormen in keukens

In keukenontwerpen wordt de laatste tijd veelvuldig gekozen voor het gebruik van natuurlijke materialen. Deze natuurlijke materialen zijn niet alleen duurzaam, ze geven je keuken daarbij een chique, luxe uitstraling. Populair zijn onder meer de aanrechtbladen van materialen als beton, composiet en graniet. Ook een marmer keukenblad is hierbij in trek. Het zijn materialen die tot hun recht komen in een moderne, industriële en bijvoorbeeld landelijke keukenstijl. Welke van deze materialen spreekt jou aan?

Niet alleen wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Ook organische, ronde vormen komen steeds vaker terug in het ontwerp van keukens. Denk aan afgeronde hoeken, het gebruik van ronde bloempotjes met verse kruiden, een ronde klok aan de wand, enzovoorts. Organische vormen hebben van nature een zachte, sfeervolle uitstraling. Daar waar bijvoorbeeld rechte lijnen al snel erg hard zijn. Organische vormen passen bij een prikkelarme keuken. De keuken moet, net als bijvoorbeeld een woon- en eetkamer rust uitstralen. Less is more! Naast de keuze voor deze zachte vormen, kun je handgrepen op kasten weglaten. De greeploze keuken is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder interieurstylisten.

Zachte, sfeervolle kleurtinten in het keukenontwerp

Naast de toepassing van zachte organische vormen in het keukenontwerp, wordt dit vaak voorzien van natuurlijke kleuren. Onder meer de zandkleurige tinten zijn hierbij in trek, een alternatief voor beige en lichtgrijs. Evenals dat in keukenontwerpen steeds vaker gekozen wordt voor bijvoorbeeld olijfgroen. Laat de keukenkasten in deze kleur uitvoeren, of kies voor een compacte tegelwand achter de kookplaat met glimmende olijfgroene tegels.

Keukens met verschillende luxe apparaten

Het ontwerpen van een keuken gaat verder dan het kiezen van kleuren, materialen en een passende indeling. Minstens zo belangrijk is het selecteren van de keukenapparatuur waarvan je deze straks wilt laten voorzien. Opvallend hierbij is dat huishoudens steeds vaker kiezen voor luxe apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de kokendwaterkraan, een wijnklimaatkast en een stoomoven. Of denk aan een luxe kookplaat op basis van inductie, gecombineerd met een geïntegreerd afzuigmechanisme. Het voordeel van deze combinatie is onder meer dat je ruimte overhoudt aan de wand. De vaak grove afzuigkap kan worden weggelaten in een keuken met zo’n kookplaat. Ook hoeft een kookplaat met afzuigsysteem niet te worden aangesloten op een interne afvoer. De lucht wordt binnen dit systeem gefilterd en vervolgens weer de keuken in geblazen.