Een huis in Duitsland of Oostenrijk kopen

In 2008 kochten wij een huis in Duitsland; vlak over de Nederlandse grens in Kleve. Dit ging niet zonder slag of stoot. Voordat je een huis gevonden hebt ben je een tijdje zoet en kom je langs vele krochten (in ons geval). De aankoop van deze woning maakt ons i.i.g. ‘ervaringsdeskundige’ op gebied van een huis kopen in Duitsland. Dat wij overwegen nog een huis te kopen, dit maal in Oostenrijk, doen vele wenkbrauwen fronsen, maar voor ons is het alleen maar een logische stap.

Koerswijziging richting … Oostenrijk!

Het huis in Kleve wordt permanent bewoond door mijn schoonmoeder, waarmee wij gezamenlijk bij De Deutsche Bank een hypotheek hebben afgesloten voor het huis. Hiermee heeft het huis dus een goede bestemming gekregen; hoewel het voor ons bedoeld was als vakantiewoning. Ja, het huis is riant, maar toch wil je af en toe ook samen kunnen zijn op vakantie.

Onze vakantie dit jaar in Oostenrijk heeft een nieuwe wereld voor ons geopend. Oostenrijk, dat is toch dat suffige Alpenland voor ouderen? Mispoes. Oostenrijk voelt als thuiskomen. Dat wat Kleve mist (heuvels, bergen, beekjes, Alpensfeer, de échte Duits-Oostenrijkse sfeer) vinden wij terug in Oostenrijk. Vorstelijk uit eten gaan voor een habbekrats, daarbij uiteraard voorzien van een overheerlijk Oostenrijks weiss biertje, omgeven door de meest fantastische uitzichten over dalen en bergen. De lieflijke, schilderachtige dorpjes maken dit idyllische plaatje compleet. Het komt er gewoon op neer dat wij eigenlijk bij voorkeur zouden willen emigreren (op den duur). Zover is het natuurlijk nog niet; eerst maar eens een huis kopen in Oostenrijk!

Info huis in Duitsland kopen

Wil je in Duitsland een huis kopen dan richt je je tot dé Duitse huizen website Immobilien Scout 24. Hier vind je zo’n beetje elk huis wat te koop staat door heel Duitsland. Aangezien wij onze ervaringen al eerder gedeeld hebben over het kopen van een huis in Duitsland, kun je hier de nodige achtergrond info lezen.

Waar hou je rekening mee?

Zijn wij inmiddels ‘Duitsland expert’; momenteel zijn wij hard op weg om ons grondig te verdiepen in de Oostenrijkse huizenmarkt. Ook hier zijn de huizen (en de grondprijs) uiteraard beduidend voordeliger dan bij ons in Nederland. Ons huis moet groot zijn, want het idee is om in de toekomst een bed-and-breakfast te gaan oprichten. ’s Winters moeten we kunnen skiën en in de zomer kunnen genieten van het Alpenlandschap. Programma’s als “ik vertrek” en “droomhuis gezocht” worden door ons verslonden als het om Oostenrijk gaat! Zo leer je nog eens wat .. Want wie wil er een huis aan de schaduwzijde kopen van een berg, of een huis wat niet op het riool is aangesloten? En koop je zoals in ons geval een tweede woning (haus), dan kun je maar beter niet binnen 10 jaar dit huis weer verkopen, want dan kun je belasting betalen over de (eventuele) winst! Allemaal zaken om rekening mee te houden.