Lager btw-tarief op dakkapellen

In de komende alinea’s wordt de volgende vraag beantwoord: loont het om nog een dakkapel te laten plaatsen voor juli 2015? Zoals u misschien weet geldt er op dit moment een lager btw-tarief op arbeidskosten bij renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen die minimaal twee jaar in gebruik zijn genomen. Dat houdt concreet in dat voor 55 procent van de dakkapel kosten geen 21 procent, maar 6 procent btw geldt. Het lagere btw-tarief geldt tot en met juni 2015. Kortom moet u nog even snel een dakkapel kopen of is het eigenlijk niet de moeite waard?

Dakkapel kosten

Laten we vooropstellen dat een dakkapel geen kleine investering is en dat de hoogte van de kosten afhankelijk zijn van een veelvoud aan factoren, zoals de breedte, de afwerking, een eventuele vergunning en alle accessoires die u nodig vindt. Een dakkapel kost normaal gesproken 1.300 per strekkende meter, dan hebben we het over een kunststof dakkapel van zeer behoorlijke kwaliteit, geplaatst, inclusief btw, maar niet afgewerkt en zonder poespas. Om het “voordeel” van het lagere btw-tarief te illustreren, geven we een voorbeeld.

We gaan uit van een kunststof dakkapel van 4 meter breed, ofwel een dakkapel met een houten constructie, kunststof afwerking en kunststof kozijn met twee draaikiepramen. De dakkapel heeft een handbediend rolluik, is vergunningsvrij en wordt niet aan de binnenkant afgewerkt. Zonder rolluik kost de dakkapel 5.200 euro, met rolluik 5.800 euro, inclusief 21 procent btw. Wanneer we de btw eraf halen, dan kost de dakkapel afgerond 4.795 euro. Wat kost deze dakkapel als we het lagere btw-tarief toepassen?

Honderden euro’s besparen

Over een bedrag van 2.157,75 geldt het normale btw-tarief van 21 procent, dus dat is inclusief btw 2.610 euro. Voor het overige bedrag, ofwel 2.637,25 euro geldt het btw-tarief dat normaal gesproken alleen geldt voor levensmiddelen, zoals brood en kaas. Als we 2.637,25 euro vermeerderen met 6 procent btw, dan komen we uit op 2.795 euro. Hierdoor kost de kunststof dakkapel geen 5.800 euro, maar 5.405 euro. Om precies te zijn een besparing van 395 euro. Voor de meeste dakkapelkopers is dit zeker de moeite waard.

Let wel op, want de dakkapel moet wel geplaatst zijn voor juli 2015. Wanneer u het contract ondertekend in mei 2015 en de dakkapel laat plaatsen in september 2015, dan geldt het hoge btw-tarief. Anders gezegd wees alert, want u zult niet de eerste en zeker ook niet de laatste zijn die zich hierin vergist. Gemiddeld genomen bespaart u door het lagere btw-tarief 6 tot 7 procent op een dakkapel. Dat geld kunt u goed gebruiken voor andere dingen of u kunt ervoor kiezen de dakkapel net iets luxueuzer te maken.

Voor meer informatie over dakkapellen kunt u terecht op http://www.huisjeopknappen.nl/dakkapel/.