Sloten vervangen: waar te beginnen?

Er zijn verschillende situaties te bedenken, waarin het vervangen van sloten in ramen of deuren noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een inbraak in huis, waarbij uw deur met veel geweld wordt opgebroken. Of denk aan een sleutel die in het slot is afgebroken en daar flinke schade bij aangericht heeft! Sloten vervangen is geen eenvoudige klus, zeker als u hier geen ervaring mee heeft. Een slot bestaat uit tal van complexe onderdelen, die eenvoudig beschadigd kunnen raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u met een speld of schroevendraaier in een slot draait, als u een pincet gebruikt om het slot te repareren, enzovoorts. Het wordt om deze reden aangeraden om de hulp van een slotenmaker in te schakelen voor het vervangen van sloten.

Zelf een slot vervangen in uw deur

Heeft u enige ervaring met het verwijderen en plaatsen van sloten in ramen en deuren? U kunt een slot ook zelf proberen te vervangen. Verwijder het huidige slot hiervoor eerst uit de deur, door de verschillende schroefjes los te draaien. Vaak kunt u het slot nu eenvoudig uit de deur tillen. Zorg ervoor dat u bij deze handelingen geen verdere schade aanricht aan de deur zelf of het kozijn. Het zou immers zonde zijn, als u straks ook een nieuwe deur moet kopen!

Wanneer het slot uit uw deur verwijderd is, kunt u de deur enigszins bijschaven om het nieuwe slot te kunnen plaatsen. De uitschaving in de deur moet precies het juiste formaat hebben, om te voorkomen dat het slot straks niet stevig vastzit. Neem vervolgens het nieuwe slot en til deze in de uitkeping in de deur, eventueel door hier ligt tegenaan te slaan met een houten lat en hamer. Tot slot dient u de schroefjes weer te bevestigen en het slot van een drupje olie te voorzien.

Let op: Slotenmakers zijn de afgelopen tijd slecht in het nieuws geweest. Zorg dat u altijd zaken doet met een erkende slotenmaker, te vinden op via “PKVW-beveiligingsadviseur / slotenmaker“. Vraag altijd een offerte in geschrift aan en controleer of de betreffende slotenmaker erkend is. Zaken met een slotenmaker doet u geheel op eigen risico. Wonen-interieur.com kan niet instaan voor de betrouwbaarheid van slotenmakers die te vinden kunnen zijn op deze website. Bezoek daarom altijd eerst: https://hetccv.nl/certificaat-schema/politiekeurmerk-veilig-wonen/politiekeurmerk-veilig-wonen-politiekeurmerk-veilig-wonen/pkvw-beveiligingsadviseur/