Hoe kun je een boomstronk verwijderen

Een boomstronk kan soms flink in de weg zetten. Het verwijderen van een boomstronk kan nodig zijn wanneer er bijvoorbeeld een schutting geplaatst moet worden, maar ook voor het aanleggen van een nieuw terras, tuinbestrating of een gazon kan het verwijderen van een boomstronk noodzakelijk zijn.

Wellicht lijkt een boomstronk verwijderen eenvoudig, maar dat kan een grote vergissing zijn. In de meeste gevallen zitten de kluit en haar wortels diep in de grond verweven. Voor het verwijderen van een boomstronk worden, afhankelijk van de situatie, verschillende methodes gehanteerd.

Met een voertuig een boomstronk verwijderen

Wanneer de situatie het toelaat dan is het mogelijk om met een voertuig zoals een tractor de boomstronk met kluit en wortels uit de grond te trekken. Wat daarbij wel van belang is is dat de wortels niet te diep in de grond zitten. Wanneer de boomstronk en haar wortels namelijk te diep in de grond verweven zitten, dan is de kans aanwezig dat de kabel tijdens dit proces zal breken. Op deze wijze een stronk verwijderen, met behulp van een zwaar voertuig, wordt meestal alleen toegepast bij jonge bomen.

Bij het verwijderen van een boomstronk wordt er een touw, of kabel, om de boomstam heen gebonden. Het bevestigen van het touw of de kabel gebeurt laag aan de grond, zodat de kans klein is dat de boom, of de kabel breekt. Vervolgens wordt er met beleid spanning op de kabel gezet en kan de boomstronk op een gecontroleerde manier uit de grond worden getrokken.

Een boomstronk laten uitgraven

Omdat er in de meeste gevallen geen ruimte voor een voertuig is wordt een boomstronk vaak uitgegraven. Dit is echter een vrij kostbare methode gezien de lichamelijk intensieve inspanning en de hoeveelheid tijd.

Bij het uitgraven van een boomstronk wordt er eerst een diepe kuil om de boomstronk gegraven. Tijdens dit proces zal de hovenier op wortels stuiten die vervolgens met een takkenzaag doorgezaagd worden. Dit proces wordt herhaald totdat alle boomwortels doorgezaagd zijn en de boomstronk helemaal vrij ligt. De boomstronk kan vervolgens met de hand, of indien nodig, met een kraan uit het gat getild worden.