Tegen onkruid! 5 Tips om onkruid te verwijderen

Onkruid tussen de tuintegels betekent voor velen een jaarlijks terugkerende bron van ergernis; het kost al snel teveel tijd om continu onkruid te bestrijden, naast het feit dat het ook nog eens arbeidsintensief is.

Onkruid vergaat niet …

De spreekwoordelijk zin ‘onkruid vergaat niet’ lijkt in vele gevallen een vervelende waarheid: door de constante aanvoer van zaden door de lucht (zoals van paardenbloemen, madeliefjes, klaprozen, koolzaad, brandnetels, gras en distels) blijft het onkruid maar opkomen, de hele zomer lang. Maar ook mos groeit weelderig tussen tuintegels evenals die nare distels met hun lange, hardnekkige wortels.

Hier blijkt het hard nodig te zijn om onkruid te verwijderen!
Hier blijkt het hard nodig te zijn om onkruid te verwijderen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via diverse adequate methodes is onkruid relatief goed te bestrijden.
Hieronder lees je hoe je dit aan kunt pakken via onze 5 tips om onkruid te verwijderen.

Zo vergaat onkruid wel!

  1. Worteldoek. Koop een (anti-) worteldoek bij een bouwmarkt. Plaats de doek op de plek van bestemming en betegel vervolgens het terras. Onkruid maakt zo aanzienlijk minder kans zich te nestelen.
  2. Onkruidbrander. Is het onkruid dermate hinderlijk en hardnekkig aanwezig tussen de tuintegels, dan is wegbranden één van de snelste, doeltreffenste methodes om er snel vanaf te zijn. Informeer wel voordat je er een koopt bij de bouwmarkt, of jouw tegels niet beschadigd kunnen raken (verschillend per type steen).
  3. Bodembedekkers. Wil je af van onkruid in perkjes, dan is het plantje Maagdenpalm, met zijn kenmerkend paarse bloempjes, bijzonder geschikt. Onkruid krijgt geen kans meer en het perkje is prachtig bedekt met ‘paars en groen’.
  4. Kokend water gieten. Hier zul je wat geduld voor nodig hebben: kook water in de waterkoker en giet dit langzaam over het aanwezige onkruid tussen de tuintegels heen. Laat vervolgens opdrogen en haal de volgende dag het onkruid weg met een speciale onkruid-staalborstel.
    Probeer echter eerst één stukje tuintegel uit; is het water verdampt, beoordeel dan of jouw tuintegels niet beschadigd raken van de hitte.
  5. Puur schoonmaakazijn. Niet perse geschikt voor iedere tuintegel (let op met zuur en natuursteen, controleer eerst of jouw tegels hiertegen bestand zijn). Pure schoonmaakazijn giet je over het onkruid, bij voorkeur op een zonnige dag. De dagen hierna kun je het onkruid zo wegvegen.

Meer tuin & balkon tips!