Slim je huisraad onderbrengen

Op het moment dat je met overtollige huisraad en inboedel komt te zitten -hetzij doordat je bijvoorbeeld een tussenfase meemaakt tijdens een verhuizing, of doordat je de ouderlijke woning van je ouders dient leeg te ruimen- kun je behoorlijk met je handen in het haar zitten. Waar laat je al die spullen?

Zijn er geen vrienden of familie voorhanden waar je de goederen tijdelijk kunt stallen, dan is opslag huren één van de slimste alternatieven.

Natuurlijk kun je ook een inboedel-opkoper inschakelen wanneer het inboedelverwijdering bij overlijden betreft, maar neem dan wel even het onderstaande mee in je overweging.

Inboedel laten opkopen, doen?

Het kan heel verleidelijk zijn om bijvoorbeeld de inboedel van je ouders door een opkoper te laten opkopen, in het kader ‘weg ermee, we hebben toch geen ruimte’. We raden je aan dit alleen te doen wanneer de inboedel nauwelijks (emotionele) waarde kent. Bij twijfel: huur opslagruimte. Dan kun je het later op je gemak nog eens uitzoeken en bijzondere spullen laten veilen of op Marktplaats te koop aanbieden.

Opkopers zijn namelijk niet altijd weldoeners die jou per se uit de brand komen helpen. Ze kopen vaak voor een habbekrats complete inboedels op met het idee waardevolle spullen eruit te filteren.

De meest onverwachtse spullen kunnen hoge waardes vertegenwoordigen, wees je daarvan goed bewust. Speelgoed uit de jaren 60 of 70 (collectors items), fraaie lampen uit specifieke periodes, antieke kasten, serviesgoed en wat dies meer zij. Je zult versteld staan wat verzamelaars en liefhebbers soms over hebben voor specifieke items. Spullen die zomaar in je ouders’ bezit waren.

Tijdelijke opslagruimte

Boventallige goederen en spullen, die je absoluut niet kwijt wilt maar waar nu even geen ruimte voor is, laat je met een gerust hart achter in een tijdelijke opslagruimte.

  • Je spullen zijn er veilig doordat opslagverhuurbedrijven een strikte beveiliging hanteren.
  • Alleen jij wordt toegelaten tot jouw gehuurde opslagbox, zelfs het opslagverhuurbedrijf heeft geen toegang tot persoonlijke boxen.
  • De maandtarieven zijn betaalbaar (vanaf zo’n € 5 p/mnd kun je opslagboxen huren).

De opslagbox zelf

  • Opslagruimtes kennen vele verschillende afmetingen; de meest voorkomende maten zijn van één vierkante meter, tot wel negentig vierkante meter.
  • Goede opslagruimtes zijn “klimaat-optimaal”. Dit houdt in dat spullen onder de meest optimale condities ondergebracht worden.

Dat het ook anders kan bewijst het verhaal van ‘collega M’. Zij besloot een vochtig schuurtje samen met haar partner te huren, van een bekende.

Gemakkelijk, want het bevond zich op de binnenplaats van hun portiekwoning. Allerlei “Marktplaatsspullen” vonden, naast de gebruikelijke fietsen, er hun plekje (vooral afkomstig uit de babyuitzet: van wandelwagen tot dure autostoeltjes). Na een maand zat ‘het weer’ (schimmel- vochtplekken) in de buitenbekleding. Dahaag, verkoop op Marktplaats. Alle babyuitzetspullen waren waardeloos geworden.

Maak altijd een slimme overweging voor het tijdelijk stallen van je spullen. En waar je ook voor kiest: zorg dat het om een droge, absoluut niet vochtige plek gaat.