Einde van traditionele badkamer?

Inloopdouche. Foto: Tegeldepot
Inloopdouche. Foto: Tegeldepot

Op dit moment worden woningen sneller verkocht dan ooit te voren. Met de huizenmarkt in de lift neemt het aantal verbouwingen ook in een razend tempo toe – klusbedrijven kunnen de aanvraag zelfs nauwelijks aan. Want ja, een nieuwe woning betekent vaak ook een nieuwe badkamer.

Is die van jou ook grondig toe aan vernieuwing? Dit zijn de meest opmerkelijke trends van nu

Traditionele badkamer & tegenhanger

Iedere woning heeft een badkamer. Hij kan riant zijn, met ligbad, of slechts ruimte bieden aan een douchecabine met wastafel; maar hij is er. Nou, die blik op de traditionele badkamer ondergaat momenteel een serieuze verschuiving. Want willen we eigenlijk nog wel een gangbare badkamer?

Meerwaarde van de badkamer

Verhuis je van woning als gezin met jonge kinderen, dan is een badkamer zeer gewenst. Kinderen spetten en spatten wat af in bad. Kinderplezier en badkamers gaan hand in hand. Een separate badkamer is in dergelijke gevallen meer dan gewenst en nodig. Ook wanneer er een kinderwens speelt is het handig alvast te investeren in een moderne badkamer (mét ligbad, kinderen zijn gek op ligbaden!).

Instant wellness

Maar wat als jonge kinderen geen rol (meer) spelen, of meerdere badruimtes zijn gewenst? In dat geval kun je jouw creatieve mind z’n gang laten gaan. Met de komst van de ultra moderne inloopdouche of ligbad, is praktisch iedere ruimte in huis geschikt als wellnessruimte. Een inloopdouche integreer je gewoon in je slaapkamer bijvoorbeeld, naast je inloopkast. Wil je er een bad bij? Geen probleem.

Daar waar voldoende ruimte is voor inloop-wellness, creëer je een wel heel bijzondere eyecatcher in je woning. In de praktijk blijkt dat de inloopdouche sneller even gebruikt wordt dan dat de gang naar de badkamer wordt afgelegd; nog even snel douchen voordat je van kleding wisselt. Het kan allemaal.

Is het handig?

Hoe is dat in de praktijk, een inloopdouche of bad? Betekent het vochtig beddengoed in de slaapkamer? Een goede afzuiginstallatie is vanzelfsprekend onontbeerlijk indien je kiest voor inloopwellness. Daar waar condensvorming ontstaat moet goed geventileerd worden. De vergelijking gaat op met de situatie rond een kookplaat; het afzuigsysteem zorgt voor een onmiddellijke afvoer van stoom. Zorgen over condensvorming zijn dan ook niet direct aan de orde.

Door slimme afscheidingswanden en optioneel een modern betegelde vloer houdt je spatwater op zijn plaats. Met de komst van de inloopdouche is er ineens wél ruimte voor wellness op meerdere plekken waar jij dat wilt.

Moderne inloopdouche. Foto: Tegeldepot.nl
Moderne inloopdouche. Foto: Tegeldepot.nl

Lampen

Verlichting is een belangrijk aspect wat niet mag ontbreken binnen de setting van een inloopdouche. Wandlampen doen het altijd goed als subtiele verlichting. Landelijke wandlampen in brons bijvoorbeeld bieden extra grandeur door hun solide, robuuste voorkomen. Zorg wel dat de lamp geschikt is voor semi-vochtige ruimtes.