Dit zijn de 10 voordelen om te kiezen voor Keramische vloertegels

Keramische vloertegels zijn machinaal vervaardigd en zijn voorzien van prints die zijn ontworpen met een computer. Om de uitstraling van een natuursteen tegel te evenaren, worden er meerdere prints ontworpen die gemengd verwerkt worden. Dit zorgt voor een mooi en natuurlijk geheel. Het aanbod bestaat uit keramische vloertegels, keramische wandtegels en keramische terrastegels. De tegels zijn verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen, kleuren en structuren. Er is veel vraag naar keramische tegels omdat ze een aantal belangrijke eigenschappen hebben. In deze blog vertellen we er alles over!

Voordelen de keramische vloertegel

Het overgrote deel van de keramische tegels zijn afkomstig uit fabrieken in Italië en Spanje. Een keramische tegel bestaat uit klei, zand en andere natuurlijke grondstoffen. Kort samengevat worden de grondstoffen gemalen, gedroogd, in de juiste vorm gebracht en onder hoge temperaturen gebakken. Dit proces zorgt ervoor dat een keramische tegel ontzettend hard is en dit brengt een aantal belangrijke voordelen met zich mee.

Waarom kiezen voor een keramische vloertegel?

  1. Krasvast
    De hardheid zorgt ervoor dat een keramische vloertegel niet krast. Dit wordt door velen gezien als een belangrijk voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een natuursteen vloer of houten vloer. Natuursteen en houten vloeren worden vaak behandeld om krassen tot beperken. Een tijdrovende klus die jaarlijks (soms vaker) herhaald moet worden.
  2. Vlekbestendig en bestand tegen zuurhoudende middelen
    Een keramische vloertegel heeft een hoge dichtheid. Water, vetten en zuurhoudende middelen trekken daardoor niet in de tegel. Je hoeft dus niet op te letten met het gebruik van bleekmiddel of andere zuurhoudende middelen.
  3. Kleurvast
    Een keramische tegel verkleurd niet, dit is vooral bij keramische terrastegels van groot belang. Een keramische tegel blijft altijd zijn oorspronkelijk kleur behouden. Voor binnen geldt dat er geen lichte plekken ontstaan door bijvoorbeeld gebruik van zuurhoudende middelen.
  4. Antislip
    Een keramische tegel is antislip als hij een R-waarde heeft van R12 of hoger. Een hoge antislipwaarde is van belang als de tegel in een natte ruimte komt te liggen. Dit is vaak het geval in een badkamer. Ook zijn er bedrijven die specifiek op zoek zijn naar een antisliptegel omdat er gewerkt wordt met water of vetten, denk bijvoorbeeld aan een restaurant of slagerij. Het aanbod antisliptegels voor binnen is kleiner dan voor buiten. Buiten is er uiteraard veel vaker sprake van regenval en dan is een antislip terrastegel wel zo fijn. De meeste keramische terrastegels hebben een R-waarde van 12 of hoger.
  5. Onderhoudsarm
    Dweilen met water en eventueel zeep is voldoende om een keramische vloer mooi te houden. Het is niet nodig om een keramische vloer te behandelen omdat de tegels krasvast, kleurvast en vlekbestendig zijn.
  6. Groot aanbod
    Alle denkbare kleuren, afmetingen, stijlen en structuren keramische vloertegels zijn verkrijgbaar. Het is vooral lastig om het aanbod inzichtelijk te krijgen en een keuze te maken. Het is daarom raadzaam om een showroom te bezoeken en je te laten adviseren. Met inspiratie foto’s kom je al een heel eind. Totaaltegel is een van de grotere aanbieders van keramische vloertegels. Je kunt terecht in de showroom voor een persoonlijk advies. Het mooie aan keramische vloertegels is dat ze ook als wandtegel toegepast kunnen worden. Dit is vooral fijn in een toilet of badkamer zodat er één geheel ontstaat. Andersom kan dit niet altijd gedaan worden. Sommige keramische wandtegels zijn geglazuurd en daardoor alleen geschikt als wandtegel. Wel zijn er vaak bijpassende tegels te krijgen die perfect aansluiten op elkaar. Wil je een keramische vloertegel doortrekken naar buiten? Dit is bij veel series mogelijk, omdat dezelfde tegel ook voor buiten verkrijgbaar is.
  7. Combineren met vloerverwarming
    Een keramische vloertegel kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Dit is bij een houten vloer niet mogelijk. Een hout-look vloertegel is daarom een perfect alternatief
    waarbij wel vloerverwarming toegepast kan worden.
  8. Duurzaam
    Een keramische vloertegel heeft een lange levensduur. De tegel blijft zijn oorspronkelijke uitstraling behouden en zal niet zomaar vervangen worden door een nieuwe vloer. Een keramische tegel is onderhoudsvriendelijk. Het is niet nodig om de vloer te behandelen en dweilen met water is voldoende om de vloer mooi te houden.
  9. Trekken niet krom
    Een keramische vloertegel is ontzettend hard en trekt daardoor niet krom, dit in tegenstelling tot hout of sommige natuursteensoorten. Dit is tevens een belangrijk voordeel bij het leggen van een keramische vloer.
  10. Eenvoudig te verwerken
    Het leggen van een keramische vloer wordt meestal gedaan door een tegelzetter, maar het is voor de handige klussers ook mogelijk om de vloer zelf te leggen. Keramische vloertegels zijn licht in gewicht, maatvast en eenvoudig te snijden. Een keramische vloer bestaat meestal uit modules waarbij er meerdere prints aanwezig zijn in één module. Dit is een stuk eenvoudiger dan het leggen van een natuursteen vloer, waarbij elke tegel uniek is. Een tegelzetter dient hier zeer secuur te werk te gaan voor een mooi eindresultaat.