Gezond(er) eten

Telkens bereiken ons vanuit de media nieuwe ‘feiten’ omtrent bepaalde voedingsproducten, waar dan later weer op teruggekomen wordt. Voeding wordt soms gehypt (denk aan de superzaden), of afgebroken; ineens zou brood niet meer goed voor je zijn. Generaties achter ons zijn hier mee opgegroeid, ook de groep ouderen die nu steeds hogere leeftijden bereiken.

Volkoren vs. Spelt bijvoorbeeld

Volkorenbrood schijnt echter nog steeds gewoon als gezond en voedzaam te gelden, en schijnt niets onder te doen voor speltbrood (weet u het nog; ineens was spelt, het oeroude graan, hét brood wat gegeten moest worden; inmiddels is dit alweer achterhaald). En wist u, even voor de duidelijkheid, dat volkorenbrood licht-grijzig is van kleur is, en dus niet donkerbruin.

Donkerbruin brood, als Walkorn, zo bracht onlangs het populaire televisieprogramma ‘De Keuringsdienst van Waarde’ naar voren, omvat nagenoeg dezelfde ingrediënten als witbrood. Koop in het vervolg dus gewoon volkorenbrood.

“Eet wat je grootmoeder zou eten”

Michael Pollan, Amerikaanse filosoof en journalist, stelde ooit zo ongeveer: “eet die voedingsproducten die je (over)grootmoeder ook zou herkennen”. Zijn advies: “Eet echt voedsel. Niet teveel. Vooral planten.” Duidelijker is het nauwelijks te verwoorden.

Met de visie van Pollan vallen dus heel wat hedendaagse producten af; veelal voorverpakt instant voedsel. Ook zou (over) grootmoeder vast geen 0% vet producten herkennen, zoetstoffen en halvarine (om maar eens wat te noemen); men at roomboter en gewone yoghurt, men kende uitsluitend ‘zoete melk’ (volle melk) of karnemelk. Dit dus.

Volkoren producten

Wie niet teveel gedoe wil maken van voeding, kan toch met enkele eenvoudige aanwijzingen al een eind komen. Gebruik vooral volkoren producten bijvoorbeeld:

 • Volkorenbrood
 • Volkoren pasta (de donkerbruine)
 • ‘Volkoren’ rijst: zilvervliesrijst

Snacks

Lekkere “snacks” en toch best gezond:

 • Studentenhaver, gemengde noten
 • Druiven; heerlijk zo uit het handje op tafel
 • Rozijntjes
 • Gevuld eitje: zelf maken

Peulvruchten

Gezond, probeer iedere dag wat peulvruchten te eten.

 • Bruine bonen
 • Kidney bonen
 • Doperwten, kikkererwten

Fruit

Iedere fruitsoort kent zijn specifieke gezonde aspecten. Rood fruit springt er hierbij uit. Probeer lekker te variëren met rood fruit (dagelijks, ook vanuit diepvries verkrijgbaar en vaak erg voordelig bij Aldi of Lidl, zie hier bijvoorbeeld: Lidl folder volgende week). of: Aldi folder volgende week) Bij beiden bent u vaak goedkoper uit als het om fruit gaat.

Rood fruit zoals:

 • Bosbessen
 • Framboos
 • Kersen
 • Bramen

Bramen zelf plukken? Nooit langs de kant van een drukke weg plukken; bramen kunnen dan giftige stoffen bevatten. En .. ook niet te laag vanaf de grond (ivm urine overdracht van dieren; hondenplas bijvoorbeeld).

Wist u overigens dat ….. er boetes staan op het onteigenen van spullen uit de natuur? Houd er dus rekening mee dat u geen grote hoeveelheden fruit (bramen, kersen, maar ook paddenstoelen e.d. meeneemt) uit de natuur.

 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.