Waarom is de NEN 2580 nodig?

De Nederlandse Norm NEN 2580 bevat de termen, definities en bepalingsmethoden voor (vloer)oppervlakten en inhoud van gebouwen of ruimtes daarvan. Het doel van de NEN 2580 normering is het voorkomen van discussies over het oppervlak en de inhoud bij verkoop of verhuur. Hiermee wordt de vergelijkbaarheid van gebouwen verbeterd.

NEN 2580 verplicht

In de woningwet van 2015 is bepaald dat corporaties hun woningen moeten waarderen op basis van marktwaarde verhuurde staat. Deze wet zorgt ervoor dat de waardebepaling van corporatiewoningen transparant en vergelijkbaar gehouden wordt. In de woningwet staat dat de metingen van de oppervlakte en de inhoud conform de NEN 2580 gemeten moet worden. Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om de gebruiksoppervlakte voor alle woningen geregistreerd en gecontroleerd te hebben. Onjuiste afmetingen hebben enorme invloed op de geschatte marktwaarde, waardoor een meting volgens de NEN2580 norm ervoor zorgt dat het exacte oppervlak is bepaald. 

NEN 2580 meetrapport

Tijdens het opmeten van een gebouw of een ruimte worden er notities gemaakt van alle metingen. Deze waardes worden op kantoor uitgewerkt in een NEN 2580 meetrapport. In dit rapport vind je onder andere: 

  • Toelichting van de werkzaamheden
  • Alle bouwlagen gevisualiseerd
  • Meetstaat met verdeel- en ruimtestaat
  • Definities van methodieken en vaktermen
  • Geldig NEN 2580 meetcertificaat

NEN 2580 meting laten uitvoeren

Als je een NEN 2580 meting wilt laten uitvoeren is het nodig om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. NEN metingen is werkzaam door heel Nederland en beschikt over gecertificeerde inmeters. Na de inmeting ontvang je binnen een week al het NEN 2580 meetrapport.