Hoe werkt een warmtepomp? De compressietechniek uitgelegd

Een warmtepomp is een ecologisch alternatief voor het verwarmen van je huis of sanitair water. Je energiefactuur daalt en het is milieuvriendelijk. Ontdek hier de werking, soorten en prijzen van warmtepompen.

Opkomst van de warmtepomp

Hoewel warmtepompen nog niet echt algemene ingang gevonden hebben voor woningverwarming, zit er wel een duidelijk stijgende lijn in de hoeveelheid dat erin geïnvesteerd wordt. Het huis verwarmen met een warmtepomp heeft 2 grote voordelen; het verlaagt de energiefactuur én draagt bij aan een schoner milieu. De verwachting is dan ook dat in de nabije toekomst verwarmingssystemen op basis van een warmtepomp op veel grotere schaal zullen worden toegepast.

Hoe werkt een warmtepomp?

Heel eenvoudig gezegd kan een warmtepomp de warmte uit de omgeving halen en ergens anders weer afgeven. De koelkast in je woning is daar een voorbeeld van; de warmte wordt onttrokken aan de binnenkant van de koelkast en wordt aan de buitenkant in de lucht weer afgegeven.

In het geval dat de warmtepomp voor verwarming van de woning wordt gebruikt, wordt de warmte die onttrokken is aan de natuur buiten, weer afgeven aan het verwarmingssysteem van je woning. De hoeveelheid energie die daarvoor wordt gebruikt (door de compressor) is beduidend lager dan in vergelijking met andere manieren van verwarmen.

Compressietechniek

Meestal is de werking van een warmtepomp op basis van compressietechniek. De warmte uit de natuur wordt naar binnen getransporteerd via koelvloeistof. Koelvloeistof heeft een laag kookpunt en verdampt dus snel.

  1. De koelvloeistof wordt van de warmtepomp naar de verdamper buiten geleid.
  2. Deze koelvloeistof warmt op door de warmte van buiten en bereikt het kookpunt en verdampt.
  3. De compressor perst die damp samen waardoor de temperatuur nog meer omhoog gaat.
  4. In die staat wordt het doorgeleid naar het water of de lucht in de verwarmingsinstallatie waar het de warmte afgeeft en weer condenseert.
  5. Dan gaat het weer terug naar de pomp en begint het proces opnieuw.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen gebaseerd op welke warmtebron ze aanspreken. Er zijn versies die de warmte uit de lucht halen, maar er zijn ook types die het uit de grond of het grondwater onttrekken. Daarnaast kunnen ze ook verschillen in de manier waarop ze de warmte afgeven. Luchtwarmtepompen halen de warmte uit de lucht buiten en geven deze weer af aan de lucht binnenshuis. Meestal wordt voor woningen echter gebruik gemaakt van geothermische warmtepompen. Die halen de energie uit de grond halen en geven ze af aan het water in huis.

De technische ontwikkelingen zijn de afgelopen eeuw razendsnel gegaan en ook de warmtepompen zijn verder ontwikkeld sinds de eerste versie uit begin twintigste eeuw. De nieuwste versie is een omkeerbare pomp waarvan de kringloop kan worden omgekeerd. Deze warmtepompen kunnen dus zowel de woning verwarmen, als verkoelen, waardoor een airconditioner overbodig wordt!

Terugverdientijd & aankoopprijzen

De kosten voor een warmtepomp lopen uiteen en de terugverdientijd is van vele factoren afhankelijk, zoals de kostprijs en eventuele subsidies, de huidige energieprijs, je gemiddelde energieverbruik en of er nog aanpassingen of verbouwing nodig is voor de plaatsing van de warmtepomp. Daardoor kan de terugverdientijd uiteenlopen van 5 tot 20 jaar.

Het installatiebedrijf zal zeker berekeningen voor je kunnen maken. 

Bij de nieuwbouw van een woning, waar dus nog een warmtesysteem moet worden aangelegd, is het slim om meteen te kiezen voor verwarmen met een warmtepomp. De investering is namelijk niet veel groter dan voor een traditioneel systeem en je kan in aanmerking komen voor subsidies, premies en zelfs fiscale voordelen.

Wil je graag je energiefactuur verlagen én een bijdrage leveren aan een schoner milieu? Informeer dan eens naar de mogelijkheden, kosten en subsidies en je zal zien dat een warmtepomp een heel goede investering is!

Meer: Verschillende type warmtepompen