Tafelkleden bleken; de herontdekking en geschiedenis

Je ziet op tegen het gebruik van een tafelkleed. Want je denkt: vlekken. Het lente- en zomerweer komt eraan. Wist je dat je buiten de vlekken er gewoon uit kan bleken? Je hebt er echt geen grasveld voor nodig, het kan ook gewoon op je buitentafel.

“BLEEKVELD”, de geschiedenis

Een bleekveld (of ‘bleek’) is een kort gemaaid grasveld, waarop linnen gebleekt wordt. Het woord ‘bleek’ – in de zin van ‘veld om te bleken’, werd voor het eerst aangetroffen in 1520.
Lang geleden ontdekte men de kracht van het zonlicht en zuurstof bij het bleken van linnen. Het woord ‘zuurstof’ was toen trouwens een onbekend begrip. Het linnen werd door bleken frisser en lichter van teint. Bleken is daardoor ook heel goed voor vergeeld damast.

HET CHEMISCHE PROCES

Onder invloed van de zon worden vrije zuurstofatomen gevormd, die zich binden met het vuil. Dit heeft hetzelfde effect als bleken met waterstofperoxide. Pas aan het einde van de achttiende eeuw kon er met chloor chemisch gebleekt worden. Deze nieuwe werkwijze was zeer vervuilend. Vandaar dat het weer modern is om je tafellinnen in de zon te bleken.

HERONTDEKT DOOR WASBARE LUIERS

In onze wereld van droogtrommels en vlekverwijderaars was de breekkracht van de zon helemaal vergeten. Door de wasbare luiers is het nu weer helemaal hip. Bij wasbare luiers mogen geen vlekkenmiddelen gebruikt worden, doordat ze de vezels en de waterdichte laag aantasten. Ook mensen met een gevoelige huid kunnen beter geen agressieve vlekkenmiddelen gebruiken. Het bleken in de zon is een natuurlijk alternatief om vlekken te verwijderen.

HET BLEEKSEIZOEN

Op het grasveld in de lente of de zomer werkt de gepropageerde methode het allerbest. Aan de waslijn, niet in de zon of zelfs binnen gaat het ook, maar het duurt vooral langer. Op zomerse buiten tafelkleden kan het hele beschreven werkwijze dus heel goed toegepast worden.

INGEWIKKELD?

Leg de was net uit de wasmachine buiten op het gras. Geen grasveld, geen nood. Het bleken werkt ook aan de waslijn, zelfs op het balkon. Het gaat alleen wat langzamer dan bij plat neergelegd wasgoed. Is het wasgoed opgedroogd, maak het opnieuw nat. Voor het gemak kan je de wasmachine nog een keer laten spoelen. Bonte was kan op dezelfde manier behandeld worden, maar hang de achterkant van het tafelkleed naar de zon gericht. De kans op verschieten is anders erg groot.

RODE VLEKKEN VERWIJDEREN

De praktijk wijst uit dat rode vlekken het beste verdwijnen door te bleken. Juist de rode vlekken, zoals afkomstig van rode wijn, ketchup, aardbeien, of rode bietjes zijn nu juist hele nare vlekken om uit je tafelkleed te krijgen. Het verwijderen kan eigenlijk niet meer stuk, door deze herontdekte methode.

Tafellakens, ook voor buitengebruik.
Tafellakens, ook voor buitengebruik.

EEN TAFELKLEED OP DE BUITENTAFEL

Als je buiten een tafelkleed neerlegt, kan je eigenlijk altijd de bleek procedure toepassen. Leg hem nat op de tafel en de zon doet zijn werk. De vlekken zitten toch meestal op het vlak van het tafelblad. Let op: gekleurde kleden wel altijd andersom laten opdrogen. Strijk het tafelkleed goed glad, strijken wordt overbodig. Dus weg met het afneembare tafellinnen. VMAT.nl heeft niet alleen goede ideeën, we verkopen ook hele mooie tafelkleden.