Intex of Bestway zwembad kopen? Vergeet dan niet …

Wie op zoek gaat naar een goed buitenbad komt al snel uit bij ofwel Intex of Bestway– dat zal u vast niet ontgaan zijn deze zomer! Hoewel de zwembaden zelf verrassend genoeg niet zeer snel uitverkocht raakten, gold dat niet voor de onderhoudsspullen.

Intex of Bestway zwembad kopen? Vergeet de toebehoren dan niet

In heel Nederland doken tijdens de zomer van 2020 opzet zwembaden op. De twee grote leveranciers hiervan zijn Intex en Bestway. Beiden leveren tegen om en nabij dezelfde prijs, dezelfde type opzet baden; van klein rechthoekig, tot heuse zwembaden(!)

Maar waar dien je nu écht rekening mee te houden wanneer je een zwembad van één van beide leveranciers koopt? Dat vertellen we je graag in dit artikel.

Opzet zwembad in tuin.
Opzet zwembad in tuin. Foto: S. v.d. Ent

Nieuw zwembad voor in de tuin kopen? Hier houd je rekening mee:

  • Koop nooit alleen een zwembad, koop ook direct de toebehoren die nodig zijn.
  • Koop zachte ’tegels’, een soort puzzelmatjes die je onder het zwembad plaatst (zoals te zien op bovenstaande afbeelding). Zo maakt het bad geen rechtstreeks contact met harde tuintegels. Prettiger zwemmen en je bad gaat minder snel stuk.
  • Wilt u niet telkens iedere week opnieuw het bad bijvullen met schoon water, dan koopt u niet alleen chloortabletten, maar ook een chloorverdeler (deze verdeler dobbert in het water en geeft langdurig chloor af). Op de bus chloortabletten staat de verhouding vermeld die voor uw zwembadinhoud van toepassing is. Handig is het om strips erbij te kopen die het chloorgehalte en de pH-waarde meten.
  • Alleen met chloor toevoegen bent u er helaas nog niet. U zult ook een filter / zwembadpomp nodig hebben, die het water filtert en rondpompt. U hoeft deze pomp natuurlijk niet 24 uur per dag, 7 dagen per week te laten draaien. Enkele uren per dag kan al voldoende zijn.
  • U denkt misschien: waarom het water filteren als er al chloor ingaat? Zonder filter en rondpompen blijft het water te lang stil staan, en kan het alsnog bederven.
  • Zorg dat u een afdekzeil koopt. Zonder afdekzeil raakt het water aanmerkelijk sneller vervuild; blaadjes, insecten en overig vuil krijgen volop kans het bad te vervuilen.
  • Indien van toepassing, schaf een compressor aan om het zwembad snel opgepompt te krijgen.
  • Tot slot: vergeet het schepnet niet! Erg handig en nodig om vuil uit het water te kunnen scheppen.

Het zwembad in de praktijk

Zodra u het zwembad vult met water, kunt u ervoor kiezen dit met lauw water te doen. Doet u dit tijdens een warme periode, dan zal het water voorlopig niet meer afkoelen naar een steenkoude leidingwater temperatuur. Doordat de nachttemperatuur tijdens een hittegolf meestal ook niet verder daalt dan 18 tot 20 graden, blijft het water aangenaam. Overdag warmt het weer wat op.

Wordt er niet meer gezwommen? Wen uzelf dan aan telkens het afdekzeil over het bad te plaatsen, dit houdt het bad langer schoon.

Zorg ervoor dat u zichzelf aanwent om de paar dagen chloor toe te voegen – indien nodig.

Laat filter/ zwembadpomp rondpompen wanneer het bad niet gebruikt wordt. Gebruik een tijdschakelaar, zodat bijvoorbeeld iedere avond om 21.00 uur de pomp 2 uur draait en bijvoorbeeld ’s ochtends ook, tussen 08.00 en 10.00 uur.

Wanneer er in het bad gepoedeld of gezwommen wordt staat het water sowieso niet stil, dus rondpompen tijdens gebruik is niet nodig.

Met goed onderhoud, hoeft het zwembad maar eenmaal per seizoen gevuld te worden. Uw aandacht mag dan niet verslappen; een week geen aandacht aan het chloor besteed kan het water al doen bederven.

Zwembad leegpompen

De handigste manier is om het zwembad met een dompelpomp leeg te pompen. De tuinslang moet dan naar een rioolput leiden. Maar let op: de dompelpomp mag nooit droogpompen, zodra dat gebeurt is de dompelpomp direct kapot. Hij kan al droogpompen zodra er nog een laag water in het bad staat van zo’n 5 cm. De laatste laag water zult u dan ook handmatig moeten verwijderen.