Houten vloeren zorgen voor een sfeervolle en authentieke uitstraling in huis

Een houten vloer in uw woning zorgt voor een stijlvolle en heel natuurlijke uitstraling. Hout is een natuurproduct en past daardoor in elk interieur. Een vloer van hout is met het juiste onderhoud heel duurzaam en gaat levenslang mee. Schoonhouden doet u gemakkelijk met de stofzuiger met zachte borstel en eventueel een licht vochtige doek. Twijfelt u tussen PVC als vloer of een vloer van hout? Lees dan hieronder de voordelen en nadelen van een houten vloer.

Naturelle houten vloer. Foto: Martijndewitvloeren.nl
Naturelle houten vloer. Foto: Martijndewitvloeren.nl

Verschillende manieren voor het leggen van een houten vloer

Houten vloeren kunnen op verschillende manieren worden gelegd. Welke methode voor u het beste is hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type hout dat gebruikt wordt, de mate van belasting van de vloer en de ondergrond waarop de houten vloer wordt gelegd. Zo kunt u ervoor kiezen om de vloer volledig verlijmd te laten leggen. In dat geval wordt vaak gebruik gemaakt van een tussenvloer en houtspaanplaten. De vloer is met lijm aan de ondergrond bevestigd wat als voordeel heeft dat de vloer minder zal werken en het contactgeluid minimaal te noemen is.

Nadeel is wel dat een volledig verlijmde vloer lastig te verwijderen is als u er genoeg van heeft. Bij een houten vloer die zwevend wordt gelegd gebruikt men geen lijm. Wel wordt er een tussenvloer gelegd die veelal gemaakt is van foam en vochtschermfolie. Het leggen van een zwevende houten vloer is de goedkoopste manier, bovendien kan de vloer eenvoudig verwijderd worden. Een nadeel van een zwevende vloer is wel dat de vloer plaatselijk kan kieren of zweven. Het zogenoemde spijkeren is ook een beproefde manier die toegepast wordt bij het leggen van een vloer van hout. Daarbij wordt op een gelijmde ondervloer een houten toplaag gespijkerd. Dit is één van de meest authentieke manieren van het leggen van een houten vloer.

U heeft vloerverwarming in uw huis?

Vloerverwarming in combinatie met een houten vloer hoeft geen probleem te zijn mits u rekening houdt met de volgende punten. Een zwevend gelegde houten vloer kan het rendement van de vloerverwarming verlagen doordat de warmte tussen de plank en het beton blijft zitten. Het beste gaat vloerverwarming daarom samen met een verlijmde vloer. In dat geval trekt de warmte van de vloerverwarming direct door de plank. Belangrijk daarbij is wel dat u op de dikte van de planken moet letten. Hoe dikker de plank hoe minder rendabel de vloerverwarming zal zijn. Het beste laat u deze klus over aan een professionele bedrijf. Zij kunnen u goed adviseren over de mogelijkheden.

Onderhoud van uw houten vloer

Een houten vloer vergt weinig onderhoud en is met geringe inspanning heel lang mooi te houden. Stofzuigen van de vloer kan gewoon als u er wel op let dat u geen krassen maakt door het gebruik van een harde varkenshaarborstel. Nat dweilen is wel helemaal uit den boze. Het beste gebruikt u een licht vochtige doek om de vloer snel en eenvoudig te reinigen. Gebruik daarnaast alleen producten die speciaal bedoeld zijn voor het onderhoud van houten vloeren. Op deze manier kunt u bijna levenslang genieten van een prachtige houten vloer.