Geen inrichting compleet zonder het juiste schakelmateriaal

Of je nu bezig bent met het veranderen van je interieur, met het bouwen van een woning of het renoveren ervan, schakelmateriaal is iets waar je aan moet denken. Het is de verzamelterm voor producten zoals stopcontacten, schakelaars en dimmers. Samen met een elektricien besluit je welk materiaal je waar wilt gebruiken en welke functionaliteit dit moet hebben. Je kunt met één schakelaar bijvoorbeeld meerdere lampen bedienen of je kunt een lamp met meerdere schakelaars bedienen. Het is het mooiste als al het schakelmateriaal in je kamer hetzelfde is, dat het gebruiksvriendelijk is en dat het het leefcomfort verbetert.

Verschillende soorten schakelmateriaal

De term schakelmateriaal is vrij breed en omvangt alle schakelaars, stopcontacten, dimmers en draaiknoppen waarmee je licht of elektriciteit bedient. Binnen deze groepen heb je dan weer meer mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een stopcontact met USB poort zodat je je apparaten kunt opladen zonder dat je daar een stopcontact voor in beslag moet nemen. Kies voor een schakelaar met een lampje, zodat je deze ook kunt vinden in het donker. En als je je zonneschermen met een tijdklok bedient, dan gaan ze elke dag open wanneer jij op moet staan.

Hoe kies je?

Vaak is het aanschaffen en installeren van schakelmateriaal één van de laatste werkzaamheden die je laat uitvoeren voordat de klus is geklaard. Je zult versteld staan van de keuzemogelijkheden die je hebt als je naar de winkel gaat. De prijzen variëren, maar de kwaliteit, de stijl en de functionaliteiten ook. Denk dus goed na voordat je de aankoop doet en bespreek dit eventueel met je elektricien. Het zou jammer zijn als je niet weet dat je voor slecht 5 euro meer een betere en praktischere schakelaar kon kopen. Maak onderscheid tussen het schakelmateriaal dat je koopt voor buiten en binnen en maak onderscheid tussen standaard- en vochtige ruimtes. Verder kijk je ook naar de volgende punten:

● De stijl: het zou raar staan als je modern schakelmateriaal in een klassieke inrichting zou laten plaatsen. En als je van minimalistisch houdt, dan kies je niet voor materiaal in een landelijke stijl. Zorg ervoor dat de stijl van het materiaal aansluit bij jouw smaak en interieur.

● De functionaliteit: kies materiaal uit dat de juiste functionaliteit heeft. Een schakelaar kan alleen aan of uit, maar met een dimmer kun je ook de felheid van het licht beïnvloeden. Dat geeft je de mogelijkheid je hoofdverlichting ook als sfeerverlichting te gebruiken.

● Extra opties: denk goed na over de extra opties, want voor iets meer geld kunnen deze je het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Een stopcontact met ingebouwde kinderbeveiliging, bijvoorbeeld, of een schakelaar met een lampje erin.

Vraag de specialist om hulp

Als je echt zeker wilt weten dat je het beste schakelmateriaal aanschaft voor jouw situatie, vraag dan hulp van de specialisten. Zij kunnen je exact vertellen welk knopje je waar nodig hebt, welke stopcontacten moeten worden geïnstalleerd en waar je het beste een dimmer plaatst. Voeg daar je eigen wensen aan toe en je weet zeker dat je goed zit. Advies nodig over stopcontacten? Vraag het de specialist!