5 tips om veilig te klussen in huis

Veilig klussen
Veilig klussen. Foto: pixabay

Jaarlijks gebeuren er meer dan honderdduizend ongelukken tijdens het klussen in huis. Onervarenheid en onvoldoende voorzorgsmaatregelen zijn meestal de oorzaken van deze vervelende ongelukken tijdens het klussen. Voordat je begint met klussen in huis is het verstandig om rekening te houden met een aantal punten. Lees in dit artikel onze vijf tips voor veilig klussen in huis.

1. Juiste gereedschap

Een van de belangrijkste punten om veilig te kunnen klussen is het zorgen voor het juiste gereedschap. Het is belangrijk om tijdens het uitvoeren van een klus te weten waar je mee bezig bent én welke gereedschappen je daarvoor nodig hebt. Beschik je niet over het juiste gereedschap? Schaf dit dan aan en probeer het niet met ander gereedschap om ongelukken te voorkomen.

2. Veiligheidsschoenen

Het dragen van veiligheidsschoenen tijdens het klussen wordt vaak gezien als overdreven. Natuurlijk hoef je echt geen werkschoenen te dragen als je even een schilderij aan de muur gaat op hangen, maar bij grotere klussen en/of verbouwingen is het zeker een aanrader. Werkschoenen zorgen ervoor dat je voeten beschermt zijn. Zo zorgt de stalen neus ervoor dat de bovenkant van je voet en tenen beschermd zijn als er zware voorwerpen op vallen. Terwijl de veiligheidszool je voeten beschermd tegen scherpe voorwerpen. Zo biedt deze speciale schoenzool bescherming tegen spijkers. Bij ARBO Safety Shoes heb je de keuze uit diverse veiligheidsschoenen om je voeten in elke omgeving maximaal te beschermen.

3. Werkkleding

Werkkleding dragen zorgt niet alleen voor extra comfort tijdens het klussen, maar biedt ook de nodige bescherming. Zo kun je in een veiligheidsbroek gemakkelijk je gereedschap mee dragen. Zonder dat je dit tijdens het klussen verliest. Een werkbroek met kniestukken zijn ideaal voor als er veel gehurkt werk verricht moet worden. Kortom, draag altijd comfortabele werkkleding om ongelukken tijdens het klussen te voorkomen.

4. Zorg voor een stabiele trap

Moet er op hoogte geklust worden? Dan is het altijd van belang om te beschikken over een stabiele trap. Even een kruk of stoel erbij pakken om even snel iets op te hangen kan vervelende ongelukken veroorzaken. Daarom is een stabiele trap essentieel. Overigens is het van belang om altijd even te checken of de trap stevig staat.

5. Opgeruimd klussen

In een omgeving waar geklust wordt slingert bouwmateriaal, gereedschap en puin vaak rond. Toch is het van belang om zo opgeruimd mogelijk te werken om te voorkomen dat ergens over gestruikeld kan worden. Een nette opgeruimde omgeving voorkomt dat je jezelf tijdens het klussen kunt verwonden.