Gebakken aardappelen maken, hoe krijg je ze knapperig bruin?

Gebakken aardappelen moeten goudbruin zijn, en een knapperige korst kennen. Maar hoe krijg je dit precies zo voor elkaar? Aardappelen goudbruin bakken; het wil soms maar niet lukken. Is dit voor jou herkenbaar? Lees dan snel verder en gebruik onze tips om voortaan wél lekkere gebakken aardappels te maken.

Hoe maak je gebakken aardappelen?

Om aardappelen goed bruin te bakken gebruik je bij voorkeur ‘iets kruimige aardappelen’. Te kruimige aardappelen kunnen een wat papperig effect opleveren, waar vastkokende aardappelen niet gemakkelijk willen bruinen. De ideale bak-aardappel is de Bintje-aardappel, of gebruik Celavita aardappelen, die al beetgaar zijn. 

Gebruik voorgegaarde aardappelen

Ga je voor Bintje-aardappelen? Kook deze dan allereerst beetgaar, d.w.z. net niet helemaal lekker gaar. Laat de aardappelen na het koken afkoelen en uitwasemen.

Voorgegaarde bakaardappeltjes, zoals die van Celavita, hoeven niet meer gekookt te worden, deze zijn reeds beetgaar.

Zijn de aardappelen uitgewasemd en vrijwel geheel afgekoeld? Snijd deze dan in kleine blokjes. 

Koekenpan

Voor het bakken van aardappelen gebruik je een RVS koekenpan. Het gebruik van een anti-aanbak koekenpan is namelijk enigszins omstreden. RVS geeft ons i.i.g. een net wat beter gevoel.

Neem een ruime RVS koekenpan en plaats op een hittebron. Zorg dat je de aardappelen niet op elkaar stapelt, maar geef ze voldoende ruimte. Teveel aardappelen in de pan zorgt ervoor dat aardappelen niet goed gebakken raken en te vochtig blijven.

Welk bakvet voor gebakken aardappelen?

Onze voorkeur heeft zonnebloemolie. De smaak is relatief neutraal in tegenstelling tot sommige olijfoliën e.d. Op smaak gebied zouden we de voorkeur aan roomboter geven, maar roomboter is niet geschikt om in te bakken. Roomboter raakt zeer snel verbrand bij hoge temperaturen.

Aardappelen bakken, zo doe je dat:

Neem een koekenpan (of desnoods twee koekenpannen) en giet hier een flinke laag zonnebloemolie in – wees niet zuinig. Zodra de zonnebloemolie op temperatuur is en bruist, dan voeg je de aardappelen toe (in blokjes/ schijfjes). Je gaat nu als het ware de aardappelen ‘frituren’ in de koekenpan. Schep de eerste 2 minuten de aardappelen telkens om, maar laat hierna een minuut of enkele minuten rusten – nu kunnen de aardappels krokant worden. Schep telkens zo na een minuut om en herhaal totdat de aardappelen een mooi goudbruin én knapperig laagje hebben.

Het gaat om geduld en niet telkens blíjven omscheppen. Geef de aardappelen telkens een minuut de kans te harden.

Zodra de gebakken aardappelen klaar zijn, direct serveren om ze goed knapperig te kunnen eten!

Meer aardappel tips?