Waarom de taxatie van een woning belangrijk is

Ben jij van plan om je huis te gaan kopen? Dan is het belangrijk dat je het huis laat taxeren zodat de hypotheekverstrekker weet wat de woning waard is. Of het nu gaat om een gedwongen verkoop of een normale verkoop, een taxatie door een erkende taxateur is altijd verplicht. De geldverstrekkers hebben een taxatie verplicht gesteld omdat een taxatierapport voor hun de indicatie is wat er mogelijk is qua hypotheek. Als er veel verschil zit tussen de taxatie en de aankoopprijs van een woning, dan kan dat problemen opleveren met de hypotheek. De maximale hypotheek die je kan afsluiten mag vaak niet meer zijn dan 100% van de koopsom of waarde die in het taxatierapport is opgenomen. Taxatie huis regelen? Neem contact op met een erkende taxateur of makelaar.

Taxateur inschakelen

Een taxatie wordt pas uitgevoerd nadat een voorlopig koopcontract is opgesteld en getekend. Dit houdt in dat je dus eerst met de koper of verkoper een overeenstemming moet bereiken over de prijs. In sommige gevallen is er de noodzaak om een derde makelaar in te schakelen omdat de verkopende en aankopende makelaar niet onbevooroordeeld zijn omdat ze beide de belangen van hun klant vertegenwoordigen. In dat geval wordt een taxateur ingeschakeld. Taxateurs zijn vaak ook makelaars en daarom is dat eenvoudig te regelen om een geschikte taxateur te vinden.

Taxeren woning

Bij het taxeren van de woning wordt rekening gehouden met een aantal aspecten. De taxateurs gaan kijken naar het woonoppervlak, het bouwjaar, de ligging en de huidige staat van de woning. Ook wordt er gekeken naar het energielabel van de woning. De belangrijkste punten waar ze naar gaan kijken voor het bepalen van de waarde zijn de ligging en het woonoppervlak. Na het taxeren van de woning wordt er een taxatierapport opgesteld en dit rapport is bindend. Vanaf dat moment kun je beginnen met de onderhandelingen met de bank over de hypotheek. Op TaxatieTarieven.com vind je eenvoudig een erkende taxateur bij jou in de buurt.