Welke douchedeur kun je het beste kiezen?

Zo ziet de moderne douche er uit. Foto: Tegeldepot.nl
Zo ziet de moderne douche er uit. Foto: Tegeldepot.nl

Op gebied van douches en douchedeuren valt er tegenwoordig echt wat te kiezen. Maar hoe bepaal je nu eigenlijk welke douchedeur jij het prettigste vindt? Zowel het design als de praktische kant van een douchedeur zijn belangrijk. Want hij moet niet alleen een lust voor het oog zijn, maar ook gemakkelijk in gebruik zijn. Lees je mee?

Eigentijdse douches

De huidige trend op gebied van douches is die van de inbouwdouche; ingebouwd tussen twee wanden. En wie echt de ruimte heeft gaat voor de inloopdouche, waar geen douchedeur meer voor nodig is. Maar zoals gezegd, hier heb je een forse ruimte voor nodig, want in dat geval fungeren de muren van de inloopruimte als douchewand.

De inbouwdouche, zoals te zien op de foto, heeft eigenlijk alleen nog maar een douchedeur nodig tussen de twee wanden. Alle douchedeuren worden daarbij dermate gemonteerd dat zij ook langs de zijwand géén water doorlaten.

Doorzichtig- of matglas?

Bedenk je ook eens of je kiest voor helder- of matglas. Deze keuze heeft vooral met privacy te maken. Wie graag ongezien doucht kiest voor matglas. Dit geldt niet alleen voor jouzelf, maar ook voor huisgenoten. Het handige van matglas is dat wanneer bijvoorbeeld anderen, zoals je puber zoon of dochter doucht, jij toch nog iets uit de badkamer kunt pakken. Met matglas waarborg je ieders privacy.

Trend: Zwarte douchedeur met RVS profiel

Het raamwerk van douchedeuren kan uit volledig glas bestaan, maar ook kun je voor verdelers kiezen door middel van profielen. De industriële douchedeur is hartstikke populair op dit moment. Deze kent een zwarte omlijsting van RVS profiel. Ook het raamwerk kan zo opgedeeld worden in rechthoekig vlakken, waarbij het zwarte profiel zich aan de buitenzijde bevindt.

Welke type douchedeuren zijn er?

Er zijn verschillende type douchedeuren verkrijgbaar, tot zelfs het aloude douchegordijn. We nemen ze met je door:

Douche draaideur: Deze gaat in zijn geheel aan een zijde open. Is dit handig? Niet wanneer jouw douche zich in een kleine ruimte bevindt. Deze douchedeur heeft namelijk een halve cirkel nodig om open te slaan. Is ‘ie mooi? Ja, wij vinden van wel!

2-delige douchedeur: De 2-delige douchedeur is een elegante en praktische oplossing voor de douche draaideur. Hij vormt een goed en stijlvol alternatief voor wie over onvoldoende doucheruimte beschikt.

Douche schuifdeur: De schuifdeur is een prima alternatief voor een beperkte doucheruimte. Deze deur schuift langs de glazen (of kunststof) wand. Enig minpunt is dat na verloop van tijd het schuiven steeds stroever verloopt. Dit kan met kalkaanslag te maken hebben. Gebruik daarom een goede kalkverwijderaar eens in de maand en spuit op het rol gedeelte.

Douchegordijn: Wie (momenteel) niet teveel wil investeren in een douchedeur kiest eventueel voor het douchegordijn. Er zijn kekke douchegordijnen te koop met zowel ingetogen als kleurrijke designs. Wil je het douchegordijn fris houden, was ‘m dan maandelijks een keer op 60 graden. Dit lijkt heet maar hij kan het goed hebben.

Tot slot

Waar je ook voor kiest, doe eerst eens inspiratie op …  en spreek met jezelf een bepaald budget af.