Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen?

De groepenkast zorgt ervoor dat de elektriciteit op een veilige manier verdeeld over alle elektrische apparaten in je huis. Hoe meer apparaten, hoe grotere de groepenkast moet zijn. Soms is het nodig om een groepenkast te vervangen. Bijvoorbeeld als de groepenkast verouderd is, als je gaat verbouwen of bij uitbreiding van het aantal elektrische apparaten.

Tip: wil je je groepenkast laten vervangen door een specialist? Neem dan contact op met DES Elektro. Daar vind je de juiste vakmensen en zij garanderen een zeer lage prijs.

Veiligheid

Een verouderde groepenkast is misschien niet meer veilig genoeg. Het kan zelfs noodzakelijk zijn om de groepenkast te vervangen, mede ook doordat wetgeving inmiddels is aangescherpt. Zo voorkom je brand dat wordt veroorzaakt door kortsluiting. Bij een (te) oude groepenkast is het risico op kortsluiting verhoogd. Het vervangen van de groepenkast is in dit geval wel zo veilig. Een specialist kan je meer vertellen over de gevaren van een verouderde groepenkast en of die van jou aan vervanging toe is.

Vervangen stoppenkast

In oudere huizen tref je nog wel eens een stoppenkast aan in plaats van een groepenkast. Een groepenkast is echt veel veiliger, wat de kans op brand door kortsluiting aanzienlijk verlaagt. Daarnaast hoef je ook geen stoppen meer te vervangen. Dit is dus ook veel praktischer.

Andere redenen

Er zijn nog meer redenen te noemen om je groepenkast te vervangen door een moderne nieuwe groepenkast. Denk aan uitbreiding van het aantal elektrische apparaten, je gaat zonnepanelen aanschaffen of een keramische kookplaat. In deze situatie is het nodig om je groepenkast te vervangen voor een moderner model.

Krachtstroom

We spreken van krachtstroom als er sprake is van een vermogen boven 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten op krachtstroom zijn waterpompen, een jacuzzi of een sauna. Deze apparaten hebben een hogere spanning nodig dan andere apparaten.

Kosten vervangen groepenkast

De kosten van een groepenkast vervangen hangt van een aantal zaken af, zoals: moeten er leidingen of draden verlegd, ingekort of juist verlengd worden? Is het nodig om de hoofdzekering eruit te halen? Hoe gemakkelijk is de betreffende ruimte toegankelijk? Is er nieuwe bedrading nodig of kan de oude worden hergebruikt?

Welke groepenkast heb ik nodig?

Hiervoor dien je eerst te checken of je een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebt. Bij krachtstroom is er bijvoorbeeld een 3-fase aansluiting nodig. Hoeveel groepen wil je? Hoeveel apparaten heb je? Hoe groot mag de nieuwe groepenkast zijn?