Eettafelinspiratie; wat is de ideale afmeting?

De eettafel is de meest centrale plek in huis. Ontzettend belangrijk dat die volledig naar wens is dus! Ben je net verhuisd en mag je een nieuwe eettafel gaan uitzoeken? Dan is dat misschien wel het leukste om te doen. Toch vereist het wel even een goede voorbereiding voor je op eettafel-jacht gaat. Je moet namelijk wel de juiste afmetingen hebben. Maar hoe bepaal je die eigenlijk? In dit artikel vind je tips om de ideale eettafel afmeting te bepalen!

Is je eettafel alleen geschikt om aan te eten?

We zeiden het net al; steeds vaker wordt de eettafel de centrale plek in huis. Natuurlijk gebruik je hem om aan te eten. Maar waarschijnlijk wordt hij voor nog veel meer doeleinden gebruikt. Je kinderen maken er huiswerk. Je doet er zelf de boekhouding. Je leest er de krant in de ochtend. Je gebruikt hem voor de vrijdagmiddagborrels én het is de perfecte plek voor spelletjesavonden. Waar je de eettafel ook voor gebruikt, houd er rekening mee dat je voor bepaalde activiteiten meer ruimte nodig hebt.

De ruimte per persoon

Het belangrijkste is dat je met alle personen in het huishouden aan de eettafel kunt eten. Misschien houd je zelfs rekening met meer personen, omdat je bijvoorbeeld vaak eters over de vloer hebt. Voordat je op eettafel zoektocht gaat, moet je bepalen voor hoeveel personen er ruimte aan de eettafel moet zijn. Een handige vuistregel is dat elk persoon ongeveer 70 centimeter ruimte nodig heeft. Heb je een grote woning en wil je een eettafel die geschikt is voor 10 personen? Dan heb je een epoxy tafel van 3 meter nodig! Je zit namelijk nog wel met de tafelpoten. 10 personen maal 70 cm is 7 meter, maar je zit natuurlijk aan weerszijden. Je komt dan uit op 3,5 meter en we rekenen een halve meter extra voor het geval de tafelpoten in de weg zitten. Ga je shoppen en zie je een tafel waarbij er ook iemand aan het hoofd van de tafel kan zitten? Dan heb je vanzelfsprekend 70 cm minder nodig.

De doorloopruimte

Een andere belangrijke om rekening mee te houden is de doorloopruimte en de ruimte die iemand nodig heeft om ook aan de tafel te zitten. We beginnen bij de laatste. Een gemiddeld persoon heeft zo’n 60 à 70 cm nodig om de eettafelstoel naar achteren te schuiven en te gaan zitten. Ook is het in sommige situaties handig om wat doorloopruimte van de keuken naar de eettafel te hebben. 60 cm is optimaal. Voordat je gaat winkelen, meet dus thuis even de maten op. Reken aan weerszijden 60 cm voor de stoelen, 60 cm extra doorloopruimte en bepaal op die manier wat de breedte van de eettafel kan zijn! Veel plezier met het shoppen van je nieuwe eettafel!