Wat kost het om een huis te verkopen?

Wanneer je momenteel een huis hebt in Zwolle en je overweegt deze te verkopen, is het belangrijk eerst te ontdekken wat dit je allemaal kan gaan kosten. Je kan er namelijk door verscheidene factoren niet van uit gaan dat je het volledige bedrag van je huis allemaal zelf houden kan. Hieronder enkele kostenposten op een rij waar ook jij tegenaan lopen kan wanneer je je huis verkoopt.

Kosten van de makelaar, of juist niet

De voornaamste kosten waar je mee te maken zult hebben, zijn de kosten van de verkoopmakelaar in Zwolle. Naast de kosten van je huis op Funda te zetten, eventuele advertenties te plaatsen op internet of in de krant en het foto’s te maken van je huis, zullen er hiernaast ook kosten voor courtage in rekening worden gebracht. Deze courtagekosten zijn voor het verkopen van je huis en bedragen tussen de 1 en 2% van het verkoopbedrag van je huis. Dit kan oplopen tot hoge bedragen, waardoor er mensen zijn die besluiten om hun huis niet via een makelaar te verkopen. Hier zitten uiteraard ook nadelen aan vast, je krijgt namelijk niet de hulp die een makelaar je bieden kan, waardoor er een kans bestaat dat je uiteindelijk meer kwijt bent dan wanneer je een makelaar in de arm zou nemen; een makelaar kan je helpen in de onderhandelingen, meekijken naar nadelige situaties in eventuele nieuwe huizen en de juridische zaken naar behoren regelen.

Een energielabel aanvragen

Ondertussen is het ook in Zwolle al zeven jaar verplicht om een energielabel aan te vragen voor je huis wanneer jij gaat verhuizen. De reden hiervan is het stimuleren van milieuzuiniger leven. Wanneer je dit niet doet, staat hier een boete op van rond de €405,-, dus het is belangrijk dat je dit laat doen. De kosten van het label zijn gevarieerd, en hangen vooral af van het type huis dat je probeert te verkopen, waar je woont en je energieleverancier. Om je huis energiezuiniger te maken voor een beter label (waardoor je je huis voor meer kan verkopen), bestaat er ook een kans dat dit best wat kan kosten, bijvoorbeeld door isolatie aan te leggen op je dak.

Hypotheek

Ook als je je hypotheek volledig afbetaald hebt, ben je hier nog niet volledig vanaf; Deze zal nog geroyeerd moeten worden bij de notaris. Dit houdt in dat deze van jouw naam afgehaald wordt. Hiervoor moet een officieel akte gemaakt worden, wat wordt opgestuurd naar het kadaster. De totale kosten hier van zijn afhankelijk van welke notaris je kiest in Zwolle. Meestal kost dit rond de €300,-, maar kan zo hoog zijn als €500,-. Dit is vaak een van de grootste besparingsposten wanneer je een huis wilt kopen; uitzoeken waar je zo goed en voordelig mogelijk de wettelijke stappen kan zetten.