Schimmel in huis

Het inrichten van je nieuwe woning is natuurlijk hartstikke leuk. Het inrichten is ook ingewikkeld en je moet voor iedere ruimte een doel bepalen. Voordat je begint met inrichten is het van belang dat je iedere ruimte goed controleert. Je wilt er namelijk niet achteraf achter komen dat er problemen zijn zoals vochtproblemen. Vochtproblemen kunnen namelijk ongezond zijn en vooral met kleine kinderen is het gevaarlijk. Een vochtig huis is namelijk de ideale broedplek voor schimmels en sommige schimmelsoorten zijn zeer schadelijk. Het is daarom van belang dat je de schimmels verwijderd, maar zonder de oorzaak aan te pakken is er een grote kans dat de schimmels in huis terugkomen. Wat is de oorzaak van schimmel in huis en hoe kun je deze herkennen? In dit artikel behandelen we dit uitgebreid zodat je er meer over te weten komt.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Zoals velen al weten zijn schimmels levende organismen en zijn dit in de natuur paddenstoelen. In de natuur zijn schimmels natuurlijk heel mooi, maar deze wil je echt niet in je woning hebben. Schimmelsporen zijn te vinden in iedere woning, maar in de meeste woningen kunnen ze zich niet ontwikkelen. Schimmelsporen hebben namelijk een vochtige plek nodig waar ze zich kunnen nestelen. Een strenge winter kan zorgen voor droge lucht in de woning en dat komt vooral door de verwarming. Hierdoor kan de lucht juist vochtig worden en veel vochtproblemen ontstaan hierdoor. Je kunt schimmel eenvoudig herkennen en je kunt vaak zwarte of bruine vlekken constateren op plafonds, vloeren en muren. Daarnaast hangt er vaak een muffe schimmellucht in de ruimte waarin schimmels zich bevinden. Meer dan 20% van alle woningen in Nederland hebben last van vochtproblemen en dat betekent ook vaak dat er schimmel problemen opduiken.

Schimmel is schadelijk voor de gezondheid

Wanneer je schimmel laat zitten en hier niets aan doet, is de kans groot dat je hier ziek van wordt. Vooral zwarte schimmel kan voor gezondheidsklachten zorgen en dit komt doordat het veel schadelijke stoffen met zich meebrengt. Deze stoffen verspreiden zich door de lucht en deze adem je in. Daarnaast kan het in contact komen met de huid en hierdoor ontstaan er irritaties en krijg je snel jeuk. Je kunt door het inademen van de schadelijke stoffen snel last krijgen van longproblemen. Daarnaast stimuleert het allergische reacties en reuma klachten. Echter, zijn hoofdpijn en verkoudheid ook bekende klachten wanneer er schimmels in je woning zijn.

Oorzaken en bestrijden

Wanneer je niet weet of er schimmels in je woning zijn, is het van belang dat je een onderzoek laat uitvoeren door een expert. Deze kan de luchtkwaliteit controleren, maar ook de schimmelsoort bepalen en de oorzaak vinden. Wanneer je de oorzaak weet, kun je het probleem aanpakken en ervoor zorgen dat de schimmels nooit meer terugkomen. Er zijn verschillende oorzaken van de vochtproblemen, zo kan het een lekkage zijn. Ook kan slechte ventilatie en onvoldoende afzuiging zorgen voor vochtproblemen in je woning. Wanneer de expert vertelt wat de oorzaak is van het probleem is, is het van belang dat je dit gelijk aanpakt.