Hoe voorkom je een daklekkage?

Een daklekkage is erg vervelend, daarom is het handig als je deze in eerste instantie ook kunt voorkomen. Het is niet erg bekend, maar het is verstandig om minstens één keer per jaar je dak te laten inspecteren voor eventuele schade of zelfs lekkages. Als je dit niet doet, dan heb je een grotere kans op een daklekkage. Wil je graag weten hoe je verder allemaal nog een daklekkage kunt voorkomen? Lees dan verder voor handige tips!

Tips voor het voorkomen van een daklekkage

Een dakinspectie

Laat één keer per jaar je dak inspecteren door een dakdekker. De dakdekker controleert dan bijvoorbeeld of alle dakpannen nog goed liggen. Heeft u een plat dak? In dit geval controleert de dakdekker de dakbedekking op eventuele ‘knikjes’ en of alles nog goed strak ligt.

Dakgoten:

Het is belangrijk om je dakgoot goed te onderhouden om zo een daklekkage te voorkomen. Er komt veel vuil en bladeren in je dakgoot terecht door het jaar heen. Maak deze daarom af en toe schoon, zo raakt je dakgoot ook niet verstopt. Als je dit niet doet, is een daklekkage een mogelijk gevolg. Doe dit tenminste één keer aan het einde van de herfst, als de bladeren weer van de bomen gevallen zijn. Dit is hoe je een dakgoot moet schoonmaken:

1. Trek stevige handschoenen aan, zo bescherm je jouw handen.
2. Klim op een ladder en verwijder daarna het vuil met je hand.
3. Spoel als laatste de dakgoot goed na met water en dan is het helemaal goed!

De schoorsteen

Vergeet je schoorsteen niet! De schoorsteen is een kwetsbare plek want hij vangt alles van het weer op. Na een tijdje komen er dus ook slijtage en beschadigingen kijken. Er kan water binnenkomen via breuken in de schoorsteen. Neem daarom contact op met een dakdekker, al gaat het om kleine dingen. De dakdekker inspecteert dan goed je dak en repareert alles indien nodig.