Hoe kies je de juiste archiefkast?

Een archiefkast is is vele opzichten en prettige toevoeging aan bijvoorbeeld je kantoor. Het heeft namelijk niet alleen praktische kant, maar ook een decoratieve kant. Waar deze kasten tot enkele jaren geleden nu niet echt de schoonheidsprijs verdiende, is dit tegenwoordig natuurlijk een heel ander verhaal. Zo vind je ze in allerlei verschillende stijlen, waardoor de archiefkasten van Archiefkasten-shop.nl letterijk in ieder kantoor passen. Toch blijkt dat het voor meesten een enorme uitdaging is om de juiste archiefkast te kunnen vinden. Speciaal daarom hebben we een aantal tips voor je, die je hierbij goed kunnen helpen. Het lijkt namelijk vele malen lastiger, dan dat het in werkelijkheid is. Doe er dus je voordeel mee!

Bepaal de afmeting

De belangrijkste stap in het uitzoeken van een geschikte archiefkast, is het bepalen van de afmeting van de kast. Vooral wanneer je beperkte ruimte hebt, is het extra belangrijk om deze ruimte zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Je doet er daarom dus ook goed aan om te kijken hoeveel ruimte je in je kantoor hebt, zodat je op basis daarvan een uiteindelijke beslissing kunt nemen. Wel is het goed er ook rekening mee te houden dat de kast niet te hoog is, zodat je ook de bovenkant nog kunt gebruiken voor bijvoorbeeld aankleding of andere zaken die het kantoor kunnen opleuken. Zo kun je een vaas met droogboeket op de kast zetten, maar misschien ook wel een ander decoratief object. Wanneer je één of meerdere vrouwen op de afdeling hebt, is dit een mooie taak voor hen om zich mee bezig te houden.

Het budget

Binnen grote bedrijven zal het budget in een wat mindere mate een rol spelen. Toch is het wel goed om voor jezelf een bepaald budget te bepalen, voordat je op zoek gaat. Je kunt het namelijk afhankelijk van de eisen natuurlijk, zo gek maken als dat je zelf wilt. Wanneer de kast extra brandveilig moet zijn, kun je je voorstellen dat door het gebruik van een veel dikker materiaal, het prijskaartje ook een stuk hoger is. Werk je bij een kleiner bedrijf of ben je bezig met de inrichting voor je eigen thuiskantoor, dan is het aannemelijk dat je een wat beperkter budget hebt. Toch kun je ook met een wat kleiner budget een prima archiefkast aanschaffen. De kans dat je dan alleen wat concessie zou moeten doen, die is vrij groot.

De indeling

Wanneer je vooral veel papierwerk veracht in je archiefkast op te slaan, dan is het handig dat er verschillende lagen in zijn aangebracht door middel van planken. Uiteraard geen houten planken, maar brandwerend en stevig. Een archiefkast is er namelijk ook voor bedoeld om de spullen te beschermen tegen onder andere brand. Het kiezen van de juiste indeling kan er overigens ook aan bijdragen dat je de kast veel gestructureerder kunt inrichten, waarvoor het voor iedereen prettig is om er in te kijken en waar nodig iets uit te halen. Wel is het belangrijk dat de kast ook op slot kan, zodat er nadat je weg bent, de schoonmaakster zichzelf bijvoorbeeld geen toegang kan verschaffen tot bedrijfsgevoelige informatie.