Energie vergelijken. Nog zinvol?

Nooit eerder waren de tijden op de energiemarkt zó turbulent als in de huidige tijd. Alweer bijna een jaar geleden, eind november, was het niet meer mogelijk om gas en elektra vast te zetten voor een bepaalde periode. Daarbovenop ontstond enkele maanden later de situatie rond Oekraïne, wat voor nog meer turbulentie zorgde. En wat nu? Momenteel hebben energieleveranciers aangekondigd hun energieprijzen aan te passen naar een nog hoger tarief. Vanuit de media is gebleken dat de verschillende aanbieders eveneens verschillende prijzen hanteren per m3 gas en kilowatt prijzen. Heeft energie vergelijken nog wel zin in deze tijd?

Energie vergelijken zinvol?

Op de website van de grote energievergelijker Gaslicht.com valt na een rondje te zien dat er via Gaslicht.com nog gewoon een overstap gemaakt kan worden naar een andere energieleverancier. Loopt jouw vaste energiecontract jammer genoeg af binnenkort? Bezoek dan zeker Gaslicht.com en check direct of je bij een andere energieleverancier dan de huidige wellicht voordeliger uit bent. Vanzelfsprekend loont vergelijken nog steeds: ook in deze tijden.

Hoe kun je besparen op je energiekosten?

Warmtepomphouders, maar ook huishoudens die verwarmen via aircoverwarming (wat ook een warmtepomp is), zijn vaak dubbel zoveel energie kwijt op jaarbasis dan huishoudens die ook op gas stoken. Ook al is de gasprijs bijzonder hoog, nu de regering het prijsplafond heeft aangekondigd tot een bepaald jaarlijks verbruik, kan het ongunstig zijn om hier overheen te gaan. Iets wat dus wel degelijk gebeurt wanneer je afhankelijk bent van een warmtepomp, of wanneer je de aircoverwarming veelvuldig gebruikt.

Zonnepanelen maken het verschil

Een oplossing voor dit probleem is bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepalen. Wie zo’n 9 a 10 zonnepanelen laat plaatsen, heeft al snel een opbrengst van zo’n 3000 kilowatt per jaar (afhankelijk uiteraard van het aantal zonuren). Juist in deze tijden is de opbrengst van je zonnepanelen goud waard. Met de huidige, hoge energieprijzen verdien je zonnepanelen extra snel terug. Maar let op: bij overproductie (teruglevering die je zelf niet gebruikt; je verbruikt dus minder dan je levert) ontvang je nog maar een fractie van het kilowatt tarief. Informeer hier naar indien je een nieuwe energieleverancier neemt.

Zou je wel willen maar heb je eenvoudigweg het geld niet paraat om zonnepanelen aan te schaffen, dan kun je altijd nog overwegen zonnepanelen te huren – ook gewoon mogelijk indien je een eigen huis hebt.

Kleine investering, grote besparing

Door kleine veranderingen in je leefpatroon en huishouden te maken, kun je daadwerkelijk energie besparen. Allereerst zorg je ervoor dat je alle tocht te lijf gaat in je woning. Plaats tochtstrips. Koop overgordijnen die extra kou buiten houden en de warmte binnenshuis. Wil je echt zo min mogelijk stoken, koop dan gewoon die elektrische deken (verbruik van 60 tot ca. 100 watt per uur) en kruip lekker behaaglijk weg op de bank. Een goed paar pantoffels is hierbij geen overbodige luxe. Natuurlijk zit je niet altijd op de bank. Werk je aan je bureau, leg dan een lekker warme rubberen kruik tegen je onderrug én eventueel bij je voeten. Het kost je bijna niets en zó gemakkelijk verdiend.