Welke voordelen kent een muurkas?

Muurkassen worden steeds populairder in gebruik: het aantal muurkassen in Nederland neemt namelijk steeds sneller toe. Maar waarom? Wat maakt een muurkas zo aantrekkelijk? En wat is een muurkas precies? In dit artikel nemen we het met je door.

Kas voor in de tuin

In moestuinen kom je ze nog tegen; kleine tuinderskassen. Vaak zijn ze niet groter dan een blokhut bijvoorbeeld. Hobbykassen voor in de moestuin worden gebruikt om bepaalde groentes in op te kweken. Achter het warme glas krijgen stekjes veel meer mogelijkheden om te ontkiemen en aan te sterken. Zijn de groentes er eenmaal klaar voor, dan kunnen ze in de openlucht worden verplaatst.

Naast het kweken van groentes is een kleine kas ook te gebruiken voor het houden van exotische planten, zoals kaktussen bijvoorbeeld, of andere exotische tuinplanten kunnen er in overwinteren. En sommige mensen houden zelfs hun kippen er gedeeltelijk in. Met een tuinkas kun je alle kanten uit.

Tegenwoordig zijn kleine tuinderskassen ook gehalveerd verkrijgbaar en worden aan de muur van een woning of schuur geplaatst, we hebben het dan over de muurkas.

Wat is een muurkas?

Een muurkas is dus een gehalveerde tuinkas. Het frame van de muurkas is zodanig ontworpen dat hij perfect past. Muurkassen zijn er in vele uitvoeringen en maten. Zo hoeft een muurkas lang niet altijd dienst te doen als groenkas, maar kan hij ook worden gebruikt als buitenkamer. Schijnt het zonnetje tijdens de wintermaanden, dan kan het namelijk heerlijk vertoeven zijn in de muurkas! De muurkas kan in principe ook tegen de achterdeur geplaatst worden, waardoor er een mini serre ontstaat. Muurkassen beschikken vanzelfsprekend over een deur, dus kan de muurkas op velerlei manieren gebruikt worden.

Zoals bekend kan het in een kas flink warm worden: het ‘broeikas’ effect. Gelukkig beschikken kassen altijd over bovenraampjes die opgezet kunnen worden.

Muurkas als alternatief voor overkapping

Muurkassen zijn in vele uiteenlopende formaten verkrijgbaar. Zo zijn er muurkassen verkrijgbaar die niet onderdoen voor een serre of tuinkamer. Wie dus een overkapping wil laten plaatsen aan het huis moet zeker de muurkas overwegen. Bekijk op Buiten-goed de vele beschikbare mogelijkheden.

Muurkas op balkon

Doordat muurkassen in vele formaten te koop zijn, zo zijn er ook formaten verkrijgbaar die specifiek op het balkon gemonteerd kunnen worden. De plaatsing van een muurkas op balkon biedt vele mogelijkheden om nog meer van het balkon te kunnen genieten. Zo kun je planten houden, kruiden kweken en zelf veel langer van het balkon genieten door er een muurkas te laten plaatsen!

Tot slot, het materiaal

Muurkassen kunnen vervaardigd zijn van gehard veiligheidsglas, of bijvoorbeeld van de kunststof polycarbonaat. Waar glas altijd helder zicht biedt, kent polycarbonaat een troebel, niet helder zicht. Dit kan handig zijn voor planten, zij worden hierdoor beschermd in de zomer voor verbranding. Ook is polycarbonaat beter isolerend. Het is dus geheel afhankelijk van het doeleinde voor welk materiaal uiteindelijk gekozen wordt.