Asbest in huis: tips en advies

Asbest is een stof dat erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van asbest doordat het gunstige eigenschappen heeft en goedkoop geproduceerd kan worden. Tegenwoordig is het gebruiken van asbest verboden doordat het dus erg slecht is voor de gezondheid wanneer kleine deeltjes asbest de lucht in komen. Veel oudere gebouwen kunnen daardoor nog wel eens asbest bevatten. Zo kan asbest bijvoorbeeld voorkomen in het dakbeschot. Asbest in het dakbeschot verwijderen is erg belangrijk om risico op de gezondheid te voorkomen. Lees hieronder meer over asbest in huis.

Het herkennen van asbest in de woning

Het is ten eerste belangrijk om asbest te kunnen herkennen in de woning. Voordat er naar de eigenschappen van asbest gekeken kan worden, is het eerst belangrijk om te weten waar asbest in kan zitten. Asbest werd vooral voor 1998 veel gebruikt. Constructies van voor die tijd hebben daardoor een grotere kans om asbest te bevatten. Asbest werd het meeste gebruikt in woningen, schuren, loodsen, openbare gebouwen en kantoorgebouwen. Veel oudere gebouwen van voor 1998 hebben dus kans om asbest te bevatten. Vooral in het midden van de jaren 90 werd er veel gebruik gemaakt van asbest.

Als er vervolgens naar de eigenschappen van asbest gekeken wordt, is er te zijn dat er een aantal dingen zijn waarmee je asbest kunt identificeren. Zo kun je ten eerste kijken naar de grijsbruine kleur van asbest. Asbest heeft ook een gewafeld textuur. Dit wordt ook wel een honingraat genoemd. Ook heeft asbest als eigenschap dat het niet brandbaar is. Naast de visuele eigenschappen kun je ook proberen om een vuurtje op het materiaal te houden om te kijken of het mogelijk asbest is.

Asbest laten verwijderen door een expert? Informeer bij Gaertner Milieutechniek naar de mogelijkheden.

Gebruik van asbest in een woning

Binnen een woning zijn er veel dingen waar asbest in voor kunnen komen. Je kunt hierbij denken aan het plaatmateriaal van daken en gevels. Maar ook aan isolatiemateriaal dat werd gebruikt voor buizen en kachels. Ook kan het voorkomen in pleisterwerk, vloermateriaal en bloembakken. Er zijn dus veel toepassingen van asbest. In de vaste vorm is asbest niet zo schadelijk. Maar het materiaal wordt schadelijk wanneer het los brokkelt.