Wat kan er mis gaan bij slechte drainage onder je kunstgras?

Bij het aanleggen van gras in de tuin wordt tegenwoordig veel gekozen voor kunstgras ten opzichte van echt gras. Kunstgras heeft vele voordelen waarom je hiervoor zou kiezen in plaats van voor echt gras. Het is onderhoudsvriendelijker, blijft altijd groen, er groeit geen mos doorheen en is gemakkelijk aan te leggen.

Het aanleggen van kunstgras

Het is tijd voor een nieuwe grasmat in je tuin en je hebt gekozen om kunstgras te leggen in plaats van echt gras. Je hebt diverse ideetjes voor kunstgras laten leggen en je tuin een nieuwe look te geven. Een mooie grasmat is als mooie velgen voor een auto, het maakt het af. Er zijn wel dingen waar je om moet denken wanneer je kunstgras wilt laten aanleggen. De tuinarchitect of hovenier waar je mee samenwerkt en wie de grasmat gaat aanleggen kan je voorzien van alle informatie die er nodig is. Ook wanneer je de grasmat zelf wilt aanleggen is het van groot belang om informatie in te winnen zodat je het gras goed gaat leggen. Er is een stappenplan wat gevolgd wordt wanneer er een kunstgrasmat aangelegd gaat worden.

Diverse stappen voor aanleg van kunstgras

Allereerst begin je met het bewerken van de ondergrond. Waarvoor gaat het kunstgras gebruikt worden, spelen er kinderen op, wordt erop gesport of wordt het gras haast niet betreden en is het voornamelijk voor de sier. De waterdoorlatendheid van het kunstgras is ook van groot belang. Als hier niet goed op gelet wordt dan ontstaan er snel waterplassen op het gras die langere tijd blijven liggen en het kunstgras kunnen beschadigen. Het is daarom van belang dat er een goede zandondergrond is waardoor het water kan weg lopen of dat er een drainagesysteem wordt aangelegd. Je kunt dan langer van het kunstgras genieten.

De tweede stap is het kiezen en aanleggen van de rand die om het kunstgras heen gaat komen. Behalve dat het er mooi uit ziet om het gras in te sluiten heeft het ook een functie, er komt minder snel viezigheid in het gras, de ondergrond is aan de zijkant van de grasmat niet te zien en de zijkanten kunnen niet gaan rafelen doordat ze blootliggen.

De ondergrond dient daarna gelegd te worden. Om het waterafvoer goed te kunnen regelen is het van belang dat de grasmat waterpas komt te liggen. Met een trilplaat wordt de ondergrond aan getrild zodat deze later niet kan gaan verzakken en je alsnog kuilen of zelfs gaten in je kunstgras kunt krijgen. Op de ondergrond komt een druk verdelend doek te liggen. Dit zorgt ervoor dat wanneer je op het gras loopt er geen voetstappen in het gras komen te staan. Het doek zorgt er ook voor dat er geen onkruid door het kunstgras kan groeien en eventuele mieren ook niet door het doek komen. Na aanleg van het doek is het tijd voor het kunstgras zelf. De mat wordt op zijn plek gerold en op maat gesneden langs de zijkanten.

Een stap die veel mensen vergeten is om daarna het kunstgras te bezanden. Het zand zorgt ervoor dat de grassprieten mooi omhoog blijven staan, de mat op zijn plek blijft liggen en het gras er nog echter uit ziet.