Je woning verhuren? lees hier waar je allemaal aan moet denken

Je woning gereed maken om te verhuren aan expats kan een ontmoedigende procedure lijken als je dit nog nooit eerder hebt gedaan. In werkelijkheid is het echter heel eenvoudig, althans meestal. Zolang je een plan hebt, kan het een eenvoudige en zelfs leuke taak zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je huis klaar te maken voor verhuur. Lees verder!

Inspecteer elke centimeter van je huis

Je kunt je eigen woning verhuren, maar je moet een aantal voorbereidingen treffen. Het is een goed idee om een checklist door te nemen om er zeker van te zijn dat je alle dingen hebt behandeld die gerepareerd moeten worden. Je kunt beginnen met het (laten) uitvoeren van een keuring. Dit moet alle noodzakelijke reparaties omvatten, van de eenvoudigste tot de meest ingewikkelde. De inspectie moet alles omvatten, van druppende kranen tot lekkende daken en meer. Houd er rekening mee dat de hoeveelheid werk die nodig is, sterk zal variëren. Dit is afhankelijk van de staat van je woning. Een groot huis zal veel meer werk vergen dan bijvoorbeeld een klein huis. Inspecteer dus elke hoek en kamer van je huis om erachter te komen welk deel je moet repareren voordat je het verhuurt.

Maak een lijst van wat je moet repareren

Maak tijdens het inspecteren van het huis een uitgebreide lijst van alles wat er moet gebeuren. Voeg ook kleine details toe, zoals verstopte dakgoten en ontbrekende gloeilampen. Je kunt je lijst in twee categorieën verdelen. De eerste is de ‘onmiddellijke reparatie’, waaronder zaken als dakreparaties, het vervangen van ontbrekende raamhorren, doorgezakte dakgoten en dakreparaties. De tweede is de ‘projecten voor de toekomst’, zoals dingen die je voor de toekomst kunt plannen. Dit kan een nieuwe gevelbeplating zijn of een uitgebreidere tuinaanleg. Je wilt in ieder geval eerst de noodzakelijke reparaties uitvoeren, zodat de huurder veilig en comfortabel kan wonen.

Repareer of upgrade de defecte aspecten

Daarna is dit een goed moment om eventuele upgrades uit te voeren die nodig zijn. Dit omvat taken zoals het vervangen van verouderde armaturen, controleren of alle douchekoppen nog werken en ervoor zorgen dat alle apparaten naar behoren werken. Als dingen net tekenen van slijtage beginnen te vertonen, hoef je misschien geen volledige revisie uit te voeren. Houd er echter rekening mee dat versleten vloeren, beschadigde armaturen en extreem verouderde functies je eigendom niet zullen helpen om de hoogste prijs te krijgen. Probeer als algemene vuistregel om je woning vergelijkbaar te maken met andere huurwoningen in de omgeving.

Deze strategie heeft ook de neiging om sterkere kandidaten aan te trekken die zich zorgen maken over de staat van het huis. Onderschat nooit de invloed van een recent schoongemaakt pand. Je moet weten dat muffe geuren, beschadigd tapijt of vuile vingerafdrukken op de muren potentiële huurders kunnen wegjagen. Je zou de schoonma zelf kunnen doen, maar je kunt ook een schoonmaakbedrijf inhuren. Het is echter meestal zinvol om professionals in te huren zodat ze ook het tapijt grondig kunnen reinigen. Ze zullen je woning snel kunnen afronden, waardoor het veel aantrekkelijker wordt voor potentiële huurders.