Vloerisolatie platen bevestigen: zo doe je dat!

Het isoleren van je huis is sowieso een verstandige keuze, maar in deze tijden is het eigenlijk onontkomelijk. Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van een goede isolatie van je huis, aangezien een belangrijk deel van de warmte via de vloer kan ontsnappen. Het isoleren van je vloer is iets dat je kunt laten doen door een vakman, maar met vloerisolatieplaten is het zeker ook mogelijk het zelf te doen. Dat bespaart immers weer de nodige kosten voor het inhuren van een specialist. Daarom helpen we je met dit artikel graag op weg indien je ervoor kiest zelf je vloerisolatie platen te leggen.

Onder of boven de bestaande vloer?

Allereerst is het belangrijk te bepalen of je de isolatieplaten onder of bovenop de bestaande vloer wil aanbrengen. Om de isolatieplaten onder de bestaande vloer aan te brengen zul je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoogte onder je vloer moeten hebben. Heb je geen kruipruimte, dan kun je er altijd nog voor kiezen om je isolatieplaten bovenop je bestaande vloer te leggen. Aangezien je vloer in dit geval wel hoger zal komen te liggen, is het aan te raden in dit geval te kiezen voor dunnere platen met een hogere isolatiewaarde.

Welke platen heb je nodig?

Isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zoals gezegd zijn de platen er in verschillende diktes en verschillende isolatiewaarden. Zo kan een dunne plaat met een hoge isolatiewaarde net zo goed isoleren als een dikke plaat met een lage isolatiewaarde. Welke plaat voor jou ideaal is, hangt af van de ruimte die je hebt om de platen te leggen en het budget dat je beschikbaar hebt voor het isoleren van je vloer. Het kan aan te raden zijn je te laten adviseren door een specialist wanneer je niet zeker weet welke platen voor jouw vloer de juiste keuze zijn.

Het leggen van de platen

Het leggen van de platen is het lastigste gedeelte van de klus. Het is dan ook aan te raden dit enkel te doen in het geval dat je een handige klusser bent en ervaring hebt met dergelijke projecten. Is dit niet het geval, huur dan vooral een klusjesman in, zodat je zeker weet dat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan.

In wezen is het leggen van je isolatieplaten niet zoveel anders dan het leggen van een vloer. Belangrijk is dat de platen naadloos op elkaar aansluiten, je zult ze dan ook netjes op maat moeten snijden. Houd er bij het leggen van de platen rekening mee dat je ze door de platen zo recht mogelijk te leggen, zo efficiënt mogelijk gebruikt. Zo is het resultaat het best en hoef je minder platen op maat te snijden. Tip: als je hele platen overhoudt kun je deze vaak weer inleveren bij de bouwmarkt!

Vergeet ook niet eventuele problemen met vocht te voorkomen door een zogenaamd dampscherm aan te brengen. Zo bescherm je je vloer en het isolatiemateriaal tegen vocht en gaan jouw nieuw aangelegde isolatieplaten het langste mee.