Waarom duurzaam isoleren?

Zoals bekend heeft de energietransitie een vogelvlucht genomen dit jaar, huishoudens voelen nu immers ook de urgentie van energiezuiniger leven. Voordelig stoken bestaat niet, maar pak je het slim aan, dan kun je heel wat kosten besparen.

Slim duurzaam isoleren, hoe werkt dat?

Stoken is één ding, maar de warmte vasthouden is iets heel anders. Isoleren is daarom ontzettend belangrijk. Bepaalde aspecten van je woning geven kou af. Denk aan de vloer, de buitenmuur en het dak. Isoleren is relatief snel gebeurd en kan je in sommige gevallen gewoon zelf doen. Het is zinvol om de volgende onderdelen van je huis duurzaam te isoleren:

  • Spouwmuur: de meest gekozen optie voor de muurisolatie zijn EPS parels, PUR schuim of steenwol. De spouwmuur laat je bij voorkeur door een specialist isoleren.
  • Dakisolatie: wie in de winter wel eens op een niet geïsoleerde zolder komt, voelt bij de balken van het dak bijna de wind door het dak heenkomen. Niet alleen stralen kou en wind van buiten naar binnen, ook de opgebouwde warmte in huis (wat altijd omhoog stijgt) verdwijnt via de zolder naar buiten! Het dak is van binnenuit gewoon goed te isoleren. Zelfs de relatief ongeoefende “klusser” zou deze klus kunnen klaren. Het dak kan zowel vanaf de binnenzijde, als buitenzijde worden geïsoleerd (buitenzijde heeft een beter effect overigens) met steenwol. Deze steenwollenmatten zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zij worden binnen een geraamte aan balken geplaatst en afgedekt met plaatmateriaal. Heel goed zelf te doen en het overwegen waard.
  • Vloerisolatie: vloeren worden meestal vanuit de kruipruimte geïsoleerd. Leent de vloer er zich voor, dan kan isolatie ook vanaf de ondervloer geplaatst worden. De kruipruimte moet dan wel eerst droog gemaakt worden met een adsorptiedroger bijvoorbeeld.  Stenenvloeren zonder vloerisolatie zijn nauwelijks te belopen ’s winters op blote voeten. Daarnaast voel je de hele winter lang de kou omhoog kruipen en heb je altijd koude voeten en onderbenen.

Isoleren en stoken gaan samen

Zonder isolatie behaal je aanzienlijk minder rendement op het stoken. De warmte vasthouden is dus zeer belangrijk om minder te stoken. Natuurlijk moet de woning dan wel meer geventileerd worden, maar dit heeft slechts weinig effect op warmteverlies.

Vloerverwarming vormt een pre

Overigens vormt het aanleggen van vloerverwarming een pre bij een goede vloerisolatie. De warmte wordt gelijkmatiger verspreid en het rendement is echt optimaal. Bij goed gebruik van de vloerverwarming wordt er minder energie verbruikt dan middels radiatoren; dan dien je wel op het juiste moment de vloerverwarming in- en uit te schakelen overigens.

Vloer schoonmaak

Voor de schoonmaak van gladde vloeren zet je overigens net zo gemakkelijk een robotstofzuiger in (de Eziclean is een mooi betaalbaar apparaat) als een goede steelstofzuiger. Met beiden heb je nooit meer gedoe met draden. Een steelstofzuiger is natuurlijk veel betaalbaarder, maar een robotstofzuiger biedt het voordeel dat je geen tijd meer kwijt bent aan stofzuigen. Let wel écht op met huisdieren overigens. Laat samen nooit alleen in een ruimte.

Purschuimisolatie: let op je gezondheid

Overigens is purschuim niet geheel onomstreden; door het vrijkomen van gassen kan het slecht zijn voor de gezondheid. Lees jezelf dus goed in voordat je muren en vloeren met PUR laat isoleren. Lees hier een uitgebreid verslag over het gebruik van purschuimisolatie: Medischcontact, woningisolatie met pur.