Overkapping bouwen? Lees onze 4 tips

Ben je van plan om een overkapping te bouwen in je tuin? Er zijn diverse zaken om rekening mee te houden. Je wil immers dat jouw overkapping recht staat en zo lang mogelijk meegaat. Als je handig bent, is het goed te doen om zelf een overdekking te maken in je achtertuin. Je kunt kiezen uit kantenklare overkappingen, die je als bouwpakket koopt, maar je kunt natuurlijk ook echt zelf aan de slag gaan, waardoor je een overkapping op maat kunt maken. Neem onze 4 tips hierin mee.

1. Materiaal keuze

Ten eerste is het verstandig om te bepalen wat voor soort materiaal je wil gebruiken voor de overkapping. Ga je de overkapping zelf bouwen, dan is hout eigenlijk het beste materiaal om te gebruiken, aangezien je dit goed zelf kunt bewerken. Met aluminium of metaal wordt dit al een stuk lastiger, of je moet thuis een goed uitgeruste werkplaats hebben. De wand van de overkapping hoeft niet moeilijk te zijn, deze kun je gewoon van Flex fence maken, zo heb je meteen een gehele wand die je neer kunt zetten. Het materiaal van het dak is vooral belangrijk, aangezien dit het gedeelte is dat de weersomstandigheden opvangt. Denk dus goed na over het materiaal dat je wil kiezen voor de dakplaten.

Een populaire keuze is polycarbonaat. Dit materiaal is perfect licht doorschijnend, bijzonder sterk en is lichter in gewicht dan glas.

2. Een bouwpakket of een eigen ontwerp?

Mensen die handig zijn, gaan er al snel vanuit dat ze een overkapping vanuit hun eigen ontwerp kunnen neerzetten. Ze gaan op zoek naar het geschikte materiaal, kwalitatieve houten planken en het juiste gereedschap, en dan beginnen ze aan het project. Toch raden we je ten zeerste aan om niet zomaar zelf aan de slag te gaan met een overkapping, aangezien de kans op verzakking of instorten dan te groot is. Wat je wel kunt doen is een bouwpakket aanschaffen dat je zelf neer kunt zetten. Hier zitten alle belangrijke onderdelen bij die je nodig hebt om een stevige overkapping in je tuin te plaatsen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en dat je een veranda van hoge kwaliteit in je tuin krijgt!

Om de overkapping vast te maken aan het terras kun je betonpoeren gebruiken; deze verankeren de overkapping. Betonpoeren zijn betonnen delen, puntvormig, die in de grond gegraven/ geslagen worden en als fundering dienen. Hout is hieraan te bevestigen.

3. Een goede fundering

Het belangrijkste onderdeel van een overkapping is een geschikte fundering. Zonder een goede fundering is de kans groot dat het bouwwerk uiteindelijk gaat verzakken of instort. Twijfel je of je een goede fundering kunt neerzetten in de staat waarin je tuin verkeert? Vraag dan voor de zekerheid altijd een specialist om advies. Je wil immers niet dat je een paar jaar later weer helemaal opnieuw moet beginnen omdat de veranda scheef is gaan staan of omdat hij ingestort is als gevolg van een storm of een hoosbui.

4. Zorg dat je het juiste gereedschap in huis hebt

Als je aan de slag gaat met het bouwen van een eigen overkapping, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap in bezit hebt:

 • Een schroefmachine
 • Een hamer
 • Een ladder
 • Een handzaag of een afkortzaag
 • Een rolmaat
 • Een waterpas
 • Een bezem
 • Een boormachine
 • Een kitpistool
 • Een stanleymes
 • Daktrimmen
 • Contactlijm

Heb je niet alles zelf in bezit, dan kun je ook overwegen bepaalde gereedschappen te huren bij de bouwmarkt. Dit kan vaak al voor een dagdeel. Informeer ernaar bij de plaatselijke bouwmarkt.