5 signalen die erop wijzen dat je elektra aan vervanging toe is

Elektriciteit vormt een onmisbaar onderdeel van je huishouden natuurlijk. We staan er misschien niet vaak bij stil, maar de aangelegde elektra is ook ooit aan vervanging toe. In feite heeft het een beperkte levensduur. Dus wanneer is het tijd om je elektrische installatie te vervangen? Er zijn enkele signalen die je in de gaten moet houden om de veiligheid van je woning te waarborgen. Welke dat o.a. zijn lees je hier.

Ouderwetse eendraadschema’s

Een eendraadschema vormt in wezen de blauwdruk van je elektrische installatie. Het toont hoe alle componenten met elkaar verbonden zijn en hoe de elektrische stroom door het systeem loopt. Wanneer je nog steeds zo’n verouderd schema hebt waar je niets van begrijpt, is dit een duidelijk signaal dat je elektrische systeem verouderd is. Met de voortdurende technologische vooruitgang is het absoluut nodig om je elektra up-to-date te houden.

Terugkerende stroomonderbrekingen

Er is weinig zo frustrerend als herhaaldelijk geconfronteerd worden met stroomuitval. Je zit gezellig op de bank een film te kijken en ineens… pats! De stroom valt uit. Als dit een regelmatig terugkerend probleem is, dan is het hoog tijd om je elektrische systeem grondig te controleren. Dit kan duiden op bekabelingsproblemen, zoals versleten draden of overbelasting. Het is verstandig om een professional in te schakelen om je elektra te laten inspecteren. Want je wilt toch niet telkens geconfronteerd worden met aanhoudende stroomonderbrekingen?

Verouderde stopcontacten en schakelaars

Bevinden er zich in jouw woning nog steeds verouderde stopcontacten en schakelaars? Als dit het geval is wordt het inmiddels echt tijd voor vervanging; ook met het oog op brandgevaar. Moderne stopcontacten en schakelaars bieden niet alleen een betere veiligheid, maar zijn ook een stuk efficiënter. Ze voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen, waardoor je zonder zorgen je apparaten kunt aansluiten.

Zware apparatuur niet aan kunnen

In de loop der tijd heb je hoogstwaarschijnlijk allerlei nieuwe elektrische apparaten in huis gehaald. Van een smart tv tot een airconditioner, of zelfs een robotmaaier. Deze moderne gadgets vereisen vaak meer energiecapaciteit dan oude systemen kunnen bieden. Dus als je regelmatig te maken krijgt met overbelasting, of als de stoppen steeds vaker doorslaan, is dit een duidelijk teken dat je elektrische installatie niet meer voldoet aan de energievraag.

Duidelijke signalen van slijtage

Let goed op eventuele zichtbare tekenen van slijtage op je elektrische installatie. Loshangende draden, verkleurde stopcontacten, roestige schakelaars en andere fysieke gebreken kunnen belangrijke signalen zijn. Deze kunnen wijzen op verouderde bedrading of slechte verbindingen, wat een ernstig veiligheidsrisico kan vormen. We willen uiteraard voorkomen dat er kortsluiting ontstaat, of erger nog, dat er brand uitbreekt. Neem deze problemen dus serieus en aarzel niet om professionele hulp in te schakelen voor een grondige controle van je elektra en indien nodig vervanging. Het is verstandiger om nu actie te ondernemen dan achteraf spijt te hebben. Ook de energieleverancier kan soms zorgen voor een elektrische keuring: informeer hiernaar.