Ontdek de retro chique Crosley platenspelers

Wél een goed merk platenspeler: Thechnics, vergezeld mét een unieke fluwelen borstel uit de jaren 50 voor je elpee!
Wél een goed merk platenspeler: Thechnics, vergezeld mét een unieke fluwelen borstel uit de jaren 50 voor je elpee!

Voor wie het nog niet wist, het platenspeler merk “Crosley” is hartstikke hip. Een exemplaar in je woonkamer is een aanwinst voor het eigentijdse retro interieur. Nee, je koopt ‘m niet vanwege het weergaloze geluid, want wist je dat de echte muziekliefhebber eigenlijk niets met het merk Crosley heeft? Het is helaas niet meer het gerenommeerde merk van destijds uit de jaren 50; de techniek is doorgegaan en Crosley heeft wat dat betreft de boot gemist. Ja, stylish zijn het echt kekke retro platenspelers, maar voor zijn geluidskwaliteit hoef je ‘m niet aan te schaffen helaas.

Waaraan dankt de elpee tegenwoordig zijn populariteit?

Natuurlijk eerst de vraag: waarom is het draaien van platen weer zo in trek? Wat maakt het anders dan onze favoriete Spotify-afspeellijsten? Het gaat om de beleving, de herwaardering van het geluid en de beleving op zich: terug naar het origineel.

Iedere 50+ er (waaronder .. ikzelf), kent de beleving van de langspeelplaat (hipper de pip wordt het “vinyl” genoemd, maar wij spraken áltijd over een Elpee, óf een Single). Natuurlijk draaide je als tiener in de jaren 80 geen elpee op een Crosley; dat is een stenentijdperkmerk uit de jaren 50 en heeft niets met de moderne jaren 80 van doen. Zo keek je daar toen naar.

Elpees, singles en cassetterecorder tot 1988

Naast het spelen van elpee’s en singles gebruikten we natuurlijk super vaak de cassetterecorder, om direct een goed nummer op te nemen vanaf de radio (natuurlijk in een radio-cassetterecorder), totdat ineens zo rond 1988 de CD óntzettend snel opkwam en razend populair werd. Toen was het ineens afgelopen met de elpee, de singels en de cassetterecorder. Het was razendsnel ouderwets geworden: in een jaar tijd. Zo ging ook de Free Record Shop uiteindelijk failliet in de jaren daarna, want CD’s kocht je overal en je kon lid worden van CD clubs, waarbij je iedere maand een CD moest uitzoeken bij een jaarabonnement. Je werd natuurlijk lid omdat je dan 2 CD’s gratis kreeg!

Wat betekent elpee en singel?

  • Een elpee staat natuurlijk voor: LP = Lang Speelplaat. Op een elpee tref je een heel album, op voor- en achterzijde.
  • Een single staat voor 1 liedje. Het liedje waarvoor je ‘m kocht staat op de A. kant. En op de B zijde tref je een ander (minder populair) lied.

Elpee’s en singles haal je altijd heel voorzichtig uit de binnenhoes. Je kunt immers de groeven beschadigen, wat de plaat totaal verziekt. Komt er eenmaal een kras in een groef, dan kan de naald blijven hangen waardoor telkens dezelfde 2 seconden herhaald worden.

Zelf scratchen?

Scratching, wat ineens onwijs populair werd in de jaren 80 hiphop scene, is het snel heen en weer halen van de naald over de groeven, dan krijg je het typische scratch geluid – natuurlijk doe je dit alleen bij een slecht album 😉 – maar ook kan het uiteindelijk de naald verzieken, houd daar rekening mee.

Er zijn platenspelers waarbij je zelf de toeren bepaalt, en ook zelf de naald op de plaat zet, maar de meeste platenspelers doen dit automatisch voor je.

Crosley platenspelers

In 1920 richtte Powel Crosley Jr. een radiobedrijf op. Hij introduceerde de eerste betaalbare radio voor de massa. Later, in de jaren ‘30, lanceerde het merk zijn eerste platenspeler, waarmee het de harten van muziekliefhebbers wist te veroveren. Tijdens de jaren ‘50 en ‘60 bracht Crosley een breed scala aan innovatieve en stijlvolle platenspelers op de markt, waardoor vinylplaten voor velen toegankelijk werden.

Op een gegeven moment vond er een verschuiving plaats waarbij de focus meer naar design leek te gaan, ten koste van de kwaliteit van hun platenspelers. Deze overstap vond plaats in het recente verleden, toen het merk zichzelf opnieuw positioneerde als een trendy en hippe keuze voor liefhebbers van retro design.

Van hippe vintagemeuk naar massaproducten met appeal

Crosley begon opvallend ontworpen platenspelers te produceren, geïnspireerd door vintage modellen en retro kleuren die een nostalgische vibe kenden. De platenspelers van Crosley werden ook steeds meer gezien als woondecoratie!

Tijdens deze periode ontvingen sommige Crosley platenspelers de nodige kritiek van kenners, vanwege de mindere geluidskwaliteit en algehele matige kwaliteit. Om kosten te besparen werden de Crosley platenspelers voorzien van lowbudget componenten, wat de kwaliteit gewoon niet ten goede kwam.

De Crosley heeft tegenwoordig nog steeds een grote schare fans vanwege het opvallende retro design en de betaalbaarheid. Gelukkig zijn er sindsdien ook stappen gezet om de kwaliteit van de producten te verbeteren en de audio-prestaties te upgraden. Door te luisteren naar feedback van klanten en de groeiende interesse in hoogwaardige audioprestaties, is er getracht een evenwicht te vinden tussen design en kwaliteit, zoals de C62.

Crosley C62 platenspeler: mooi nostalgisch design maar matig geluid

De Crosley C62 platenspeler heeft een mooi retrodesign. Met zijn slanke houten behuizing en vintage uitstraling is het een decoratieve aanwinst voor elk interieur. Het ontwerp is echter niet alleen maar positief, want de behuizing kan soms resonantieproblemen veroorzaken, wat de audiokwaliteit weer negatief kan beïnvloeden.

Wat betreft de auditieve kwaliteiten van de C62, die zijn niet geweldig over het geheel genomen. Het geluid heeft de neiging om wat aan de vlakke kant te zijn, met een gebrek aan diepte en definitie in het geluid. Ook kan er een vervelende achtergrondruis zijn, vooral tijdens rustige passages in muziek. Dit komt gedeeltelijk door de gebruikte goedkopere componenten en deels door de bouw van de platenspeler.