Ga je de woonkamer verbouwen? 4 aandachtspunten om mee te nemen

Woonkamer verbouwen en opnieuw inrichten?
Woonkamer verbouwen en opnieuw inrichten?

De woonkamer is één van de belangrijkste vertrekken in huis. Je komt er tot rust, ontvangt er familie en vrienden, je kinderen spelen er; het moet echt de juiste sfeer uitademen die past bij jullie familie. Wanneer je eenmaal besloten hebt om de woonkamer te verbouwen, kom je meestal met een aannemer tot een specifieke uitvoering van alle wensen. Neem daarbij ook de 4 onderstaande, kleine maar belangrijke, aandachtspunten in mee.

De plinten

Plinten zijn medebepalend voor het aanzicht van je vloer. Natuurlijk kun je voor eenvoudige plinten kiezen, maar doe je dit niet en maak je er écht werk van, dan oogt de vloer nog specialer. Goede plinten kopen is belangrijker dan je denkt. Zo kun je voor plinten kiezen die van een ander materiaal zijn dan de vloer, maar natuurlijk wel in sfeer de juiste match vormen. Plinten zorgen er voor dat de overgang tussen muren en vloer van je woonkamer soepeltjes verloopt. Bovendien beschermen iets hogere plinten de muren tegen krassen van bijvoorbeeld meubilair dat tegen de muur aan wordt geschoven.

Verlichting

Een verbouwing vormt hét moment om nieuwe verlichting aan te laten leggen. Nu is het moment om te kiezen voor (andere) inbouwverlichting bijvoorbeeld. De juiste verlichting kan niet alleen een warme en uitnodigende sfeer creëren, maar kan ook helpen om de woningkarakteristieken te benadrukken. Houd ook rekening met de lichtval van natuurlijke lichtbronnen. Denk daarbij aan de lichtinval van ramen, dakramen en schuifdeuren, deze kunnen de ruimte veel warmte en helderheid geven. Daarnaast kan kunstlicht in de vorm van plafondarmaturen, wandlampen of staande lampen worden gebruikt om verschillende stemmingen en effecten te creëren.

De plaatsing van meubels

Bij het verbouwen van een woonkamer is het eveneens alvast aandacht te besteden aan de plaatsing van het meubilair in de ruimte. Waar komt wat? De indeling van de meubels moet zodanig zijn dat de ruimte optimaal wordt benut en dat je je gemakkelijk door de kamer kunt bewegen. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de plaatsing van meubels in open of afgesloten verschillende delen van de kamer zal laten aanvoelen.

Wanddecoratie

Tot slot is het bij het verbouwen van een woonkamer belangrijk om aandacht te besteden aan wanddecoratie. Wanddecoratie kan bestaan uit kunstwerken, spiegels, wandkleden en andere decoratieve voorwerpen die schoonheid en karakter toevoegen aan een ruimte. Het kiezen van de juiste wanddecoratie kan de kleuren en texturen van de meubels en inrichting in de kamer samenbrengen en tegelijkertijd een gevoel van comfort en warmte creëren. Bedenk bij het kiezen van wanddecoraties dan ook hoe ze passen in je algemene ontwerpvisie voor de ruimte.