Veelzijdige houtsoorten voor in huis, wat kies je?

Eikenhouten meubelen, ongepolijst, blijven tijdloos. Foto: SvdEnt
Eikenhouten meubelen, ongepolijst, blijven tijdloos. Foto: SvdEnt

Hout is een natuurlijk materiaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de bouw en in het interieur van huizen. Het is duurzaam en milieuvriendelijk, maar tegelijkertijd brengt het ook warmte en karakter in een ruimte. In dit artikel bespreken we de vele mogelijkheden van hout in huis, van vloeren en meubels tot accessoires en schuttingen.

Vloeren van hout

Houten vloeren zijn immers tijdloos en passen in vrijwel elk interieur, van klassiek tot industrieel. Er zijn verschillende soorten houten vloeren, denk aan massief houten vloeren, laminaatvloeren en parketvloeren. Deze vloeren brengen allemaal warmte en sfeer in huis. Verder heeft elke soort zijn eigen uitstraling en eigenschappen. Lees ook de voor- en nadelen van houten vloeren voordat je een beslissing neemt:

Voordelen van houten vloeren:

  • Ecologisch verantwoord
  • Karakteristiek, duurzaam
  • Eenvoudig te onderhouden
  • Goed te repareren indien nodig
  • Lange levensduur
  • Goed te reinigen

Nadelen houten vloeren:

  • Hout werkt: tijdens vocht kan het uitzetten, bij droogte krimpen
  • Is niet goed waterbestendig
  • Houten vloeren vormen (afhankelijk van de dikte) een minder goed combinatie met vloerverwarming
  • Produceert lawaai tijdens het lopen, of wanneer je iets laat vallen

Meubels van hout

Naast vloeren kunnen ook meubels van hout een echte eyecatcher zijn in huis. Zo kun je een eettafel van hout in je huis doen met houten stoelen. Daarnaast kun je ook kiezen voor houten bedframes in je slaapkamer. Houten meubels geven zo een ruimte karakter en persoonlijkheid. Douglas Hout is bijvoorbeeld een populaire houtsoort die veel wordt gebruikt voor meubels, vooral vanwege de warme, maar moderne uitstraling. Douglas hout is een van de meest trending houtsoorten van dit moment.

Hout beton schutting

De hout beton schutting, wat een combinatie is van houten en betonnen elementen, vormt momenteel één van de populairste schuttingsoorten voor de tuin. Deze schuttingen zijn erg stevig en duurzaam, maar ze hebben tegelijkertijd ook een modern industriële en strakke uitstraling. Door het hout te combineren met beton, krijg je een bijzonder eigentijdse tuinafscheiding, want we houden van natuurlijke materialen. De hout beton schutting past goed bij zowel moderne als landelijke tuinen.

Hij is dé tuintrend van dit moment en is prachtig te combineren met bijvoorbeeld grind in de tuin, of Ardenner split. Kies je voor deze schutting, dan heb je de komende jaren geen omkijken meer naar de schutting én is je tuin geüpgraded naar de look van dit moment.