Je eigen huis ontwerpen, doen of niet doen?

Iedereen heeft wel zo zijn of haar ideeën over hoe het ideale huis eruit zou zien. En voor iedereen is dat net weer een beetje anders. Waar de ene droomt van ramen van plafond tot vloer en een groots uitzicht over de stad of de natuur, wil de ander het liever wat knusser aanpakken. Droom je van een moderne villa, van alle gemakken voorzien, of meer van een landhuis, waarin sfeer centraal staat?

Wie woont er daadwerkelijk in z’n ideale huis?

Als je mensen vraagt naar wat hun ideale huis is, komen de antwoorden maar zelden overeen met het type huis waar men nu in woont. Er is vrijwel niemand die een flatje driehoog achter langs een drukke weg als ideaal heeft, en toch worden ook deze huizen stuk voor stuk bewoond. Het ideale huis is voor veel mensen dan ook meer iets om over te dromen, dan iets waar zij vanuit gaan dat dit ooit echt werkelijkheid gaat worden. Toch komt de droom voor steeds meer mensen uit. Er zijn volop gemeentes die vrije kavels aanbieden en toekomstige bewoners uitdagen hier hun droomhuis neer te zetten. Een uitdaging die veel mensen met beide handen aangrijpen.

Werk aan de winkel

Wie de kans krijgt om zijn of haar ideale huis zelf te ontwerpen en (laten) bouwen, komt er al snel achter: het is een hoop werk. De verleiding om op zoek te gaan naar een kant en klaar huis, waar je zo in kan trekken, zal gedurende het proces groot zijn. Toch loont het om even vol te houden, aan de eindstreep wacht tenslotte het droomhuis.

Er zijn maar weinig mensen die helemaal zelf hun huis kunnen ontwerpen en bouwen. Het valt bijzonder aan te raden om hierbij hulp in te schakelen. Een architect kan je bijvoorbeeld helpen om de dromen die je in je hoofd hebt om te zetten in een huis dat ook echt gebouwd kan worden. Houd er rekening mee dat niet alles dat je wilt wellicht bouwkundig kan, soms moet je je droom even uit je hoofd zetten en realistisch zijn. Het inschakelen van een ingenieursbureau is bij het bouwen van een enkele woning over het algemeen niet nodig.

Wel kan het, afhankelijk van de constructie waar de gemeente voor heeft gekozen, noodzakelijk zijn om voor het ontwerp buitenruimte, de stukken grond die om jouw woning en eventuele andere vrije kavels liggen, advies in te winnen, al ligt het eraan van wie deze grond precies is. Wat verder rest is het zoeken van een bouwbedrijf dat jouw droom ook echt kan gaan bouwen en een flinke portie geduld, maar daar krijg je dan ook wel het huis van je dromen voor terug.