Een kindvriendelijke tuin: hoe pak je dat aan?

Spelen in de kindvriendelijke tuin
Spelen in de kindvriendelijke tuin

Vooral in een familietuin staat een gazon vaak bloot aan belastingen: er lopen veel kleine en grote voeten overheen, bij het voetballen krijgt de grasmat waarschijnlijk ook een flinke trap, en een mooie zomerse middag in een zwembadje laat vaak een grote modderpoel achter. Echter moet je gazon natuurlijk wel bespeelbaar zijn, en daarom hebben wij voor jou de volgende 3 tips hoe je je gazon onder deze omstandigheden kunt onderhouden!

Tip 1. Kies voor een speelgazon-graszaad

Wanneer je een tuin hebt waarop intensief wordt gespeeld, kies er dan voor om een specifiek graszaad te kopen dat snel kiemt en goed kan tegen betreding. Een snel kiemend graszaad zorgt namelijk voor een volle grasmat, zodat je het gazon binnen een mum van tijd weer kunt gebruiken! Ook geeft een snelkiemend graszaad onkruid minder kans bij het inzaaien of bij zaaien. Hierdoor is het ook zeker geschikt om te gebruiken na het verticuteren.

Tip 2. Je gazon heeft zon nodig

Onder (klim)bomen, hutten in de tuin of überhaupt naast of onder gebouwen komt het gras niet tot zijn recht. Kies er dus voor om voor deze plekken graszaden aan te schaffen die een lage lichte behoefte hebben, en mooi fijn bladig zijn. De grassoorten groeien langzamer, en zo hoef je dus ook op deze plekken minder te maaien. Zo krijgen zelfs je schaduwrijke plekken een mooi gazon.

Tip 3. Een zwembad op het gazon

Wanneer de hitte toeslaat en het zwembad uit de schuur wordt getrokken, kies er dan voor om deze te plaatsen op een plek met veel licht, dat zal het herstel versnellen. Zorg ervoor dat je het zwembad aan het eind van de zomervakantie weer opbergt, zo zorg je er namelijk voor dat je gras kan herstellen voordat het winter wordt. Repareer dan meteen alle kale plekken die het zwembad heeft achtergelaten, en zorg ervoor dat je het belucht! Het gewicht van een zwembad zorgt er namelijk voor dat je de grond compact en hard wordt, waardoor het gras niet meer kan groeien.